Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malma gård ett bättre alternativ

Annons
Riksintressant kulturmiljö. I Badelunda finns en av landets absolut mest fornminnestäta miljöer, som gör området klart olämpligt till ridverksamhet, skriver Ola Wässman. foto: Kjell-Åke Jansson

Malma gård med tillhörande byggnader och lämplig terräng framstår som ett utmärkt alternativ till de klart olämpliga förslagen i Översiktplan 62, Badelunda Mitt vid Brandthovda IP och Badelunda Syd vid hörnet Stockholmsvägen och Tortunavägen.

Malma gård i norra delen av Badelunda har den placeringen som ger många klara fördelar för ett nytt ridcenter. Det finns redan nu en belyst cykelbana fram till Malma. Det kan heller inte vara svårt att förlänga busslinjen några hundra meter norrut, så är även den kommunikationen tillgodosedd. Stora parkeringsytor finns redan nu. Dessa bör kunna samordnas med övrig verksamhet kring Malma. Det finns flera utmärkta vägalternativ till Malma gård, Lugna gatan, Tillbergaleden och Badelundavägen.

Dessutom får skolverksamheten på ridcentret en nära kontakt med en annan gymnasieskola, ABB-gymnasiet, på Finnslätten, vilket måste vara en klar fördel. Och framför allt, det finns redan nu ett antal byggnader på plats, som säkert kan anpassas till en ny ridcenteranläggning. Inte minst den vackra huvudbyggnaden, som med sin storlek och form skulle utgöra ett fantastiskt blickfång i en ridanläggning.

Malmaområdet har, som säkert äldre västeråsare minns, redan tidigare varit en väl fungerande djuranläggning, även om det var grisar som bökade i jorden på den tiden. Med modern teknik och föreskrifter hur gödselhanteringen skall ske, så går det säkert att få ett fullgott skydd för Badelundaåsen också.

Det förutsätts också att ett ridstigsystem inrättas, som minskar markslitaget och separerar ridvägar från övriga stigar för det rörliga friluftslivet. Dessa ridstigar skall givetvis förläggas utanför den känsliga Badelundaåsen.

Malma motocrossbana finns fortfarande kvar på åsen, så även en välskött ridanläggning bör kunna etableras där.

De nu föreslagna lägena Badelunda Mitt respektive Badelunda Syd är klart olämpliga för en ridanläggning, vilket också framgår av gjorda utredningar. Man talar till exempel om ”den minst dåliga lokalseringen” och avser då Badelunda Syd i hörnet Stockholmsvägen och Tortunavägen. Redan nu finns omkring 200 hästar i Badelunda. Området är redan nu utsatt för hårt markslitage och även åverkan på gamla gravar och fornfynd.

Badelunda är ett riksintresseområde för kulturmiljövården. Här finns en av landets absolut mest fornminnestäta miljöer, som gör området klart olämpligt för ridverksamhet. Badelunda rymmer Sveriges största gravhög Anundshög, fantastiska skeppssättningar, en mäktig runsten och en mycket gammal labyrint i Tibble. Den vackra Badelundaåsen utgör en dominerande vy i det öppna landskapet.

En utredning pågår inom länsstyrelsen för att göra delar av Badelundabygden till ett statligt kulturreservat. Västerås stad är positivt inställt till detta. Syftet med kulturreservat är att freda Badelundaområdet för framtida bebyggelse och bevara nuvarande landskapsbilden till kommande generationer.

Ola Wässman

ordförande, Badelunda Hembygdsförening

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons