Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Man måste inte dricka sig otörstig på starköl!

Annons

På tio år har svensken ökat sin alkoholkonsumtion med 30 procent. Siffran är framtagen av SoRAD (The Centre for Social Research on Alcohol and Drugs, Stockholm University) och bygger på kontinuerliga intervjuundersökningar bland svenska folket.

70 procent av alla 13-14-åringar har varit berusade - och de får inte ens köpa alkohol? Enligt CAN:s drogvaneundersökning 2004, uppgav något över 70 procent av eleverna i årskurs 9 att de dricker alkohol. Jämfört med gymnasiets årskurs 2 ligger motsvarande siffror på ungefär 90 procent. Cirka 13 procent av eleverna i årskurs 9 uppgav att de någon gång haft oskyddat och/eller oönskat sex på grund av sin alkoholkonsumtion. Bland eleverna i gymnasiets årskurs 2 var motsvarande andel dubbelt så stor.

Under senare år har det skett en kraftig ökning av registrerade fall av akut

alkoholförgiftning bland ungdomar. Cirka 20 procent av de förare som dödas i trafikolyckor är alkoholpåverkade. I singelolyckor bland 15-24-åringar var tre av fyra (74 procent) alkoholpåverkade. Varje år dödas cirka 150 människor i Sverige i rattfyllerirelaterade olyckor. Varje dag kör i genomsnitt 14 400 personer alkoholpåverkade. Årligen upptäcker polisen cirka

12 000-13 000 rattfyllerister.

En studie av samtliga tingsrättsdomar 1992 visar att vid 75 procent av våldsbrotten var offren och/eller gärningsmännen berusade. Två tredjedelar av allt "gatuvåld" sker inom en radie av fem meter från krogen. 40 procent av allt våld sker på fredagar och lördagar då alkoholkonsumtionen är som störst. I 93 procent av våldsbrotten är förövaren en man.

Ja, de negativa och påvisbara siffrorna skulle kunna radas upp i det oändliga.

Men trots dessa tydliga bevis vill flera politiska

företrädare, inklusive ett stort antal alkoholliberaler, sänka alkoholskatten och göra den mer lättillgänglig för landets befolkning! Varför? När det finns bevisat att eländet i ett land ökar i takt med alkoholkonsumtionen! Marknadsfriheten måste väl finna en begränsning när det gäller ohälsa och allas vårt väl och ve?

Dagens Industris ledare från den 16 april beskriver "tabubelagda samband" och nämner bland annat "Inte många har heller uppmärksammat att alkoholkonsumtionen och sjukskrivningarna ökat samtidigt... Det finns en sak som torde stå klart för alla som tagit några glas för mycket någon gång: Man känner sig inte precis friskare av att dricka mycket alkohol. Tvärtom finns ju en rad sjukdomstillstånd som är mer eller mindre alkoholrelaterade. Så egentligen borde det ha varit rätt självklart att utreda alkoholens effekt på sjukfrånvaron."

Så länge glorifieringen av alkohol tydligt visas i olika tv-program, där Z-TV just nu visar upp sina programledare med en bakgrundsbild av en ansenlig mängd vin- och spritflaskor. Eller där ungdomar och vuxna inte tror sig kunna ha roligt på en fest utan alkohol innanför västen. Ja, då kommer eländet att accelerera och kosta samhället en ansenlig massa pengar.

Vi alla har ett ansvar för vad drogerna gör med vårt land. Tag därför tydlig ställning mot glorifieringen av drogkulturen! Man måste inte dricka sig otörstig på starköl, eller se spritflaskan helt tom innan man sätter stopp för drickandet.

Thure Jadestig

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons