Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria Lindelöf (kd): Nu skrotas Sveriges dummaste skatt

Annons

Riksdagen har fattat två historiska beslut. Förmögenhetsskatten slopas 2007. Den statliga fastighetsskatten på bostäder avskaffas och ersätts med en kommunal avgift från den 1 januari 2008.

Villa-ägarnas riksförbund kallar det ett "Ett välkommet tak", då det innebär att ingen i fortsättningen kommer att tvingas sälja sitt hem på grund av att de inte har råd att bo kvar.I vissa områden har marknadsvärdena rakat i höjden och inneburit en segregering efter inkomst. Att betrakta husköp som en kapitalinvestering likt aktieköp eller insättning på bank har lett till att även fastigheter beskattats löpande för avkastning.

Problemet är bara att ägaren till hus, bostadsrätt eller hyreshus och ännu mindre hyresrättsinnehavaren aldrig sett röken av någon årlig kapitalvinst. Då har uttrycket "fiktiva intäkter" uppfunnits, vilka den tidigare vänstermajoriteten "fångat upp" till beskattning. År ut och år in. Men en sådan skattelagstiftning kan vi inte ha. Den har saknat legitimitet och förankring i rättsmedvetandet. Den har hotat och till och med kränkt äganderätten och den har därför krävt så många justeringar i form av sänkningar, dämpningsregler och begränsningsregler att ingen längre kunnat förutsäga den egna skatten.

Alliansen ersätter nu detta orättfärdiga skattesystem med en ordning som svenska folket förstår och kan acceptera. Det införs en kommunal avgift, som innebär att småhus som har taxeringsvärden under 800000 kronor betalar 0,75 procent av taxeringsvärdet i kommunal fastighetsavgift, medan högre taxerade småhus betalar 6000 kronor per år. Ingen betalar alltså mer än 6000 kronor i fastighetsavgift. För bostadslägenheter i flerbostadshus blir avgiften 1200 kronor per år, eller 0,4 procent av taxeringsvärdet om det är lägre.

Vi får nu ett system där ingen ska behöva flytta på grund av framtida prisstegringar på fastighetsmarknaden. Det är ingen hemlighet att vi kristdemokrater gick in i förhandlingar i Alliansen med ett paket som i några viktiga avseenden såg annorlunda ut. Vi ville mer. Men i en fyrpartiregering är det nödvändigt med kompromisser. Ingen kan vara nöjd med allt. Vi är inte nöjda med räntebeläggningen på gamla uppskov. Det påverkar de privatekonomiska förutsättningarna för många på ett sätt som inte var möjligt att förutse. Men vid en jämförelse med det gamla systemet är Alliansens nya i alla fall bättre.

Och en bra politiker måste alltid vara öppen för konstruktiv kritik och beredd på förbättringar, även av nya reformer.

Många har dessutom genom åren drabbats av förmögenhetsskatten som en andra fastig-hetsskatt. Med professionell konsulthjälp har de mer välbeställda alltid kunnat göra diverse transaktioner inför årsskiftet, och flyttat tillgångar till sådana som inte förmögenhetsbeskattas. Mats Sjöstrand, Skatteverkets generaldirektör, beskrev förmögenhetsskatten en gång som en skatt på vissa tillgångar. Och här är pudelns kärna.

Många tror att förmögenhetsskatt varit just en skatt på förmögenhet. Men tomträtt, pensionsförsäkring, pensionssparkonto, konst som hängs ut på museer, aktier på Stockholmsbörsens O-lista, aktieoptioner, ett tiotal aktiemiljardärers aktiekapital, skogsfastigheter, veteranbilar etcetera har varit befriade från förmögenhetsskatt.

Godtyckligt? Goda skäl fanns förvisso att inte ha förmögenhetsskatt på sådana tillgångar, men det inbjöd till en årlig karusell av skatteplanering. Företagare har dessutom sett sig föranledda att flytta från landet på grund av förmögenhetsskattens urgröpande effekt. Och hur kan någon försvara en skatt som är godtycklig och dessutom driver

entreprenörer som Ingvar Kamprad ut ur landet? Finns det någon som på allvar hävdar att det var bra för Sverige att Kamprad

flyttade och placerade tillgångarna i en stiftelse i Holland?

Med besluten skrotas nu Sveriges dummaste skatt, som den förre LO-ekonomen P-O Edin träffsäkert beskrivit den. Likaså knäcks det system som tvingade husägare från sina hem på grund av grannars lyckade husaffärer och skenande marknadsvärden. Det är kloka och rättvisa beslut.

Maria Lindelöf

ombudsman för kristdemokraterna i Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons