Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria Werme: Piska inte ut sjuka till arbeten som inte finns

Först ett år efter start av nya sjukförsäkringsregler, trots protester från nästan samtliga remissinstanser, börjar regeringen fundera på rehabilitering och ”jobbcoacher”.

Annons

”Rehabiliteringskedjan” utlovade ”hjälp och stöd”, men blev för många sjuka en utfasningskedja till verkligt utanförskap. 

I stället för verklig rehabilitering, åtgärder av skadliga arbetsmiljöer och arbetsprövning med bibehållen sjukpenning dras skyddsnätet för många sjuka undan och medför utanförskap utan återvändo. Försäkringskassans ökade ”försäkringsmässighet” har lett till att årligen tusentals miljoner kronor avsedda för sjuka i stället omfördelas till förmåner åt redan gynnade. 

Oron att bli utan sjukpenning trots läkarintyg leder till att alltfler tvingas arbeta trots att man egentligen behöver vara sjukskriven för återhämtning och rehabilitering. All forskning visar att sjuknärvaro, vilket ministern i debattinlägget kallar ”ett friskare liv”,

senare leder till svårare sjukdomar. 

Sjukförsäkringsreglerna visar på en föraktfull förmyndarattityd för sjuka som blir utan valfrihet, den verkliga ohälsan ökar, utanförskapet blir varaktigt. Etiskt och samhällsekonomiskt är hanteringen oförsvarlig och strider mot FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. 

Det är slöseri med samhällets resurser att satsa miljarder på att piska ut sjuka, som ofta misshandlats flera år av myndigheten, till arbeten som inte finns. 

Sjukförsäkringspengarna ska gå till sjuka och den nya miljardsatsningen till att friska arbetslösa ungdomar, som är vår framtid, kommer ut i arbetslivet.

Maria Werme

Nätverket SLUSSA

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons