Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marknadshyror löser inte bostadskrisen – tvärtom

Annons

När flera partier vill införa fri hyressättning i nyproducerade hyresrätter är det inget annat är ett första steg mot marknadshyror och dyrare hyresrätter. Skulle det bli verklighet skulle det drabba 1,4 miljoner hushåll över hela landet, även i Västmanland.

I dag är det bostadsbrist i 243 av Sveriges 290 kommuner, enligt siffror från Boverket. En vanlig uppfattning är att marknadshyror bara skulle medföra hyresökningar i innerstäderna. Det stämmer inte. Marknadshyror skulle ge höjda hyror även utanför innerstäderna och storstäderna.

Enligt en ny rapport som Ramböll tagit fram på uppdrag av Hyresgästföreningen skulle hyran gå upp mellan 25 till 50 procent, beroende på var i landet du bor. Även de som bor i Västmanland skulle drabbas.

I dag förhandlas hyrorna mellan fastighetsägarna och hyresgästerna. Hyran bygger på bruksvärdet, alltså den standard och kvalitet som finns i lägenheten, i fastigheten och i området och läget.

När flera partier nu propagerar för fri hyressättning i nyproduktion är det ett första och bestämt steg mot införandet av marknadshyror. Den logiska följden av en sådan förändring är att den följs av fri hyressättning i de lägenheter som blir lediga. På så sätt inför man marknadshyror bakvägen.

I dag förhandlas hyrorna mellan fastighetsägarna och hyresgästerna. Hyran bygger på bruksvärdet, alltså den standard och kvalitet som finns i lägenheten, i fastigheten och i området och läget. Verkligheten har visat att det är ett system som fungerar både i högkonjunktur och lågkonjunktur. Det ger stabila vinster åt företagen samtidigt som hyresgästerna får trygghet och inflytande. 

Marknadshyror löser inte bostadskrisen. Varken fastighetsbolag eller byggbolag säger att dagens hyressättningssystem är ett hinder för att bygga nya bostäder. De främsta hindren är istället kopplade till kostnaderna för nyproduktion, bristen på byggbar mark, det höga markpriset och planprocessen. Det är områden som politiken både kan och måste lösa.

Politiken måste ta sitt ansvar. Med marknadshyror blir bostadskrisen värre. Vem har råd att bo kvar när månadshyrorna blir flera tusen kronor dyrare? Sverige är ett land med utmärkta förutsättningar att ge alla invånare ett tryggt och bra boende. Det är dags att politiker släpper idén om marknadshyror som lösning och istället skapar förutsättningar för mer och långsiktigt byggande.

Torbjörn Rönnkvist

Regionordförande Hyresgästföreningen Aros-Gävle

Johan Pelling

Regionchef Hyresgästföreningen Aros-Gävle

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons