Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Martin Hedén: Medieentreprenörer bör pröva källkritiskt

Annons

Machiavelli var en citatmaskin

Vad och vem är en entreprenör? Ingvar Kamprad ses som 1900-talets entreprenör. Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Samma dag VLT/Mittmedia lanserar en serie artiklar om bildningens betydelse påstår chefredaktören Daniel Nordström att Machiavelli ("en dåtida citatmaskin" och "fadern till modern statsvetenskap", enligt  Nordström) skrivit att entreprenörer har förmågan att vända både problem och möjligheter till sin fördel. I kolumnen utvecklas detta vidare.

Jag skulle vilja påstå att Machiavelli inte var en citatmaskin på 1500-talet, han var mer en tänkare, kritiker och rådgivare som tog plats i den tid då nationalstaterna började växa fram. Makt var det som intresserade honom, inte speciellt handel. Idag påstås han stå bakom diverse formuleringar som cirkulerar på Internet.

Machiavelli levde i Italien. "Entreprenör" är enligt etymologer ursprungligen ett franskt begrepp, med sina rötter i medeltiden. Det stod för den militäre ledare som plockade ihop en grupp legosoldater.

Daniel Nordström berättar inte var han hittat sitt citat från Machiavelli, han har bara läst det någonstans, säger han. Det dyker dock upp på flera av de bloggar som producerar citat för att – i entreprenöriell anda? – få dem att passa till egna syften. Kanske har citatet sitt ursprung i ett resonemang i bok 7 där Machiavelli jämför två olika möjligheter att bli furste: antingen genom egen målmedveten strävan eller genom tur och/eller släkt- och vänskapsförhållanden.

Att Machiavelli skulle vara statsvetenskapens fader är möjligen en uppgift som hämtats från Wikipedia, där det anges att Machiavelli upprättade "den moderna statsvetenskapens inriktning på direkt empirisk observation av politiska institutioner och aktörer". Vilket är något helt annat än faderskap.

Med dagens användning av ordet "entreprenör" kan man tala om VLT och Daniel Nordström som entreprenör: man handlar med ord, nyheter och medierad underhållning: köper in produkter någonstans och säljer dem vidare med vinst. Begreppet har, tycker jag, närmat sig kommersen och entreprenör tycks snart vara synonymt med handlare.

Tidigare betecknade ordet den som satte innovationer i bruk. Och när jag växte upp användes ordet närmast som beteckning på den som hade en grävmaskin, bulldozer eller lastbil.

Ord och betydelser förändras över tid. Detta är viktigt att veta för dem som handlar med ord. En duktig entreprenör inom media bör källkritiskt pröva det hen vill förmedla. Annars är risken stor att entreprenören inte bara förlorar förtroende och vinster utan också sprider och bidrar till trivialisering.

Martin Hedén

skribent och tecknare

Läs mer: Kultur: Vem sa vad om bildning? Testa dina kunskaper

Kultur: Isobel Hadley-Kamptz: Därför är nyttofixeringen bildningsfientlig

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons