Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mats Ericson, före detta kommunalråd (V): Ska Venezuelas regim störtas?

Annons

Kommer USA att med EU:s stöd militärt angripa Venezuela

Venezuelas president Maduro.Foto: AP

Utan att överdramatisera är det mycket som talar för att en militär intervention kommer att ske mot Venezuela. USAs regering agerar för att störta den venezolanska regeringen.

Vice president Mike Pence har som ett förspel besökt en rad »vänliga« statsledare för att stärka de ekonomiska sanktionerna mot Venezuela. USA lovar de unga människor som lämnar Venezuela att de ska få ekonomisk och annan hjälp om de flyr till Colombia, Peru, Brasilien eller Argentina. Studenter från Venezuela lovas bli accepterade för att kunna fortsätta sina studier  dessa länder.

Man vill på olika sätt visa att den »Venezolanska diktaturen« kräver en »demokratisk, institutionell och snabb lösning«. I Venezuelas omgivning pågår förberedelser för en militär intervention.

De colombianska para-militära grupperna har återuppstått i Cucutá och i andra gränstakter mot Venezuela har även soldater från USA stationerats. Även Guayana och de holländska öarna Aruba, Bonaire och Curazao har amerikanska trupper som finns i beredskap den dag Venezuelas regim störtas.

I bakgrunden hör man president Trump skälla som en vakthund.

I bakgrunden hör man president Trump skälla som en vakthund. Den venezolanska oppositionen har demonstrativt lämnat förhandlingarna med regeringen som varit förlagda till Dominikanska republiken.

Man kan se att det finns en handlingsplan som de agerar efter. Sanktionera mot Venezuelas ekonomi har skärpts och de allmänna valen i april verkar vara avgörande för hur den USA-stödda oppositionen kommer att agera. Och märkligt nog har EU ställt sig på oppositionens sida. 

Den svenska regeringen följer i sin tur signalerna från EU och det finns med i bakgrunden när Venezuelas ambassad stänger ner i slutet av mars. Men en rad solidaritetsorganisationer i Sverige vänder sig nu till utrikesminister Wallström för att den överhängande faran för en USA-ledd militär intervention i Venezuela ska tas upp i FNs säkerhetsråd. Kommer utrikesminister överhuvudtaget att bry sig när Sverige är bundet av vad som händer i Bryssel?

Mats Ericson

före detta kommunalråd (V)

Läs mer:

Mats Ericson: Venezuelas sak är vår

Ledare: Socialismens sanna ansikte visar sig i Venezuela

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons