Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med Hand in Hand vill jag förändra världen

Annons

Det är med glädje jag i oktober återvänder till Västerås för att tala om ledarskap under den nationella energikonferensen HUB2014 i Aros Congress Center.

Jag nåddes nyligen av nyheten att Västerås är den stad med högst koncentration av jobb i energirelaterade verksamheter. Hela 7 000 av 71 000 jobb i den svenska energibranschen återfinns i staden. En energihuvudstad, som också gjort Västmanland till landets största energiexporterande län.

Nyligen utnämnde innovationsmyndigheten Vinnova Västerås center för energikompetens, ECC, till bas för Sveriges energiforskning inom EU:s Horisont 2020-program. Mitt bidrag till den utvecklingen var att leda Asea och ABB under företagets globala expansion 1980-1996.

Under de 17 åren utvecklades banbrytande teknologier som än i dag möjliggör och effektiviserar elproduktion och eldistribution över hela världen. En ansenlig del av dessa kom till på ABB Corporate Research i Västerås, under ledning av bland andra dåvarande forskningschefen Harry Frank.

Under mina åtta respektive nio år som VD för Asea och ABB ökade aktiekursen 87 gånger, en årlig genomsnittlig ökning om 30 procent under de 17 åren. Vinsten ökade 60 gånger och omsättningen 30 gånger. En lycklig epok i livet, som dessvärre slutade med bedrövelse efter några år som koncernordförande.

I februari 2002 publicerades uppgifterna om min höga engångsersättning från Asea/ABB 1997, som beslutats av styrelsen och som helt följde ingångna avtal. Jag förstår dock uppmärksamheten kring det stora beloppet. Det var ett smutsigt spel, som ytterst handlade om makten i Schweiz och om att hitta syndabockar.

I min memoarbok Jag vill förändra världen fick jag möjlighet att ge en mer nyanserad bild av vad som hände under ABB:s krisår i början av 2000-talet. Jag är tacksam över att många före detta kollegor och andra hört av sig med uppskattande kommentarer kring klargörandena.

Samtidigt var detta inledningen på en ny, lycklig tid i livet. Efter viss återbetalning och skatteavdrag kunde jag investera hela återstoden av engångsbeloppet samt vissa tidigare besparingar, 400 miljoner kronor, i min nya livsuppgift, Hand in Hand. En biståndsorganisation som jag började arbeta med år 2000. Dess idé är att hjälpa kvinnor lyfta sig och sina familjer ur fattigdom genom företagande och entreprenörskap.

Med Hand in Hand vill jag förändra världen. Detta är mitt sista, största och viktigaste arbete någonsin. Hittills har vi tillsammans med dessa fattiga men handlingskraftiga kvinnor skapat 1,2 miljoner företag, är på väg mot tio miljoner jobb och därmed lyfter vi 50 miljoner familjemedlemmar ur den extrema fattigdomen. Takten ökar hela tiden och för närvarande startas 1 000 företag varje dag.

Det må vara en ödets ironi att jag efter att ha arbetat i några av världens största företag under det senaste decenniet arbetar med världens minsta företag. Men nästan hundra procent av mina erfarenheter från storföretag är tillämpliga i biståndsvärlden – och vice versa.

När levnadsstandarden höjts genom företagsamheten blir de fattiga mottagliga för budskap om utbildning, hälsa, datakunskap och miljöförbättringar. När man är hungrig bryr man sig bara om maten. Miljoner omfattas nu av dessa aktiviteter och bland annat har 200 000 barn lyfts från barnarbete till 600 skolor.

Jag är starkt berörd av intresset och mottagandet som före detta kollegor och andra visat mig inför besöket i Västerås under HUB2014. Mitt tal kommer att handla om ledarskap – om vikten av starkt ledarskap i föränderliga tider och om företagande med socialt ansvar.

Ett sådant ledarskap är avgörande för de miljoner storartade individer som lyfter sig själva ur fattigdom, liksom för ledarna för energiföretagen som fortsätter bygga Västerås globala kompetens ännu starkare.

Väl mött på Aros Congress Center!

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons