Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med S-politik förlorar tusentals unga jobbet

Annons
Jobbskapare. Ger lägre restaurangmoms arbete åt fler unga? Foto: VLT:s arkiv

Sverige ska ha en arbetsmarknad som inkluderar unga människor. Tillsammans inom Alliansen har vi moderater genomfört flera viktiga åtgärder för att stärka ungas villkor på arbetsmarknaden, däribland den halverade arbetsgivaravgiften för unga och den sänkta restaurangmomsen.

Därutöver genomförs omfattande reformer av utbildningssystemet och en förstärkt koppling mellan skola och arbete.

För någon som står utanför arbetsmarknaden är det första jobbet alltid det viktigaste. Vi vet av erfarenhet att jobbchanserna ökar när man väl fått in en fot på ett företag eller en bransch.

I ett läge där unga människor har svårt att inträda på arbetsmark-naden är det omotiverat att anställningskostnaden för en ung person ska vara lika hög som för en äldre med arbetslivserfarenhet. Avgörande är att förmå fler företag att anställa unga personer med liten eller ingen arbetslivserfarenhet.

I två omgångar har vi sänkt arbetsgivaravgiften på unga personer, senast nedjusterad från 26 till 23 år. Det har haft en betydande jobbeffekt och inkluderat nära 10 000 unga människor på arbetsmarknaden, bedömt av IFAU (Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering).

Sänkningen av restaurangmomsen har medfört många positiva effekter för restaurangnäringen, där många ungdomar får sina allra första jobb. Effekterna av sänkningen återspeglas i att takten på prisutvecklingen avtagit och branschens omsättning ökat alltmer.

Men huvudsakligen har den lägre restaurangmomsens genererat 10 000 nya helårsarbeten. I Västmanland har den procentuella ökningen varit 23,6 procent – den högsta i landet. Det är positiva signaler från en bransch som årligen omsätter 100 miljarder kronor och där nära hälften av de anställda är under 26 år.

Socialdemokraternas förslag om att fördubbla arbetsgivaravgiften och höja restaurangmomsen är en politik som slår undan benen på tusentals unga människor, med följder som stigande arbetslöshet och social utslagning. Det är inte en väg till fler jobb, utan en återvändsgränd som leder till utanförskap.

För Moderaterna är jobben vår mest prioriterade fråga inför valet. Vi fortsätter Alliansens arbetslinje med en jobbskapande politik som resulterat i sänkta trösklar in på arbets- marknaden och över 200 000 nya jobb.

Med en samlad arbetsmarknadspolitik förenad med utbildningsreformer förbättrar vi såldes ungas förutsättningar på arbetsmarknaden och stärker landets ekonomi, tillväxt och välfärd.

Staffan Anger (M) riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons