Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Migrationsverket : Obegripligt att folkvalda vill bryta mot lagen

Västeråscentern omyndigförklarar svenska domstolar

Annons

Migrationsverket svarar Centern i Västerås om asylboenden och ensamkommande

Centerpartiets Västeråskrets med ordförande Magnus Ekblad i spetsen riktar i en debattartikel den 17 maj kritik mot Migrationsverkets beslut att stänga två asylboenden. Västeråskretsen kräver även att Migrationsverket fryser alla utvisningar för ensamkommande barn och unga, med hänvisning till att verkets prövningar inte är rättssäkra.

Låt oss börja med att förklara stängningarna av asylboenden. Avvecklingen av dem sker som en direkt följd av att behovet av boenden minskat kraftigt. För den som minns 2015, kom över 163 000 personer och sökte skydd i landet.

Under kort tid fick Migrationsverket upphandla ett stort antal boenden för att ge tak över huvudet åt alla. Under 2016 sjönk antalet asylsökande till knappt 30 000 och när vi nu närmar oss juni har strax över 8 000 personer sökt asyl sedan årsskiftet. De som kom 2015 och 2016 har fått eller kommer snart att få sina beslut om de får stanna i Sverige.

Asylboenden är trots allt en tillfällig lösning i väntan på ett beslut om uppehållstillstånd. Därför måste vi successivt krympa kostymen så att det inte står tomma boenden och kostar skattepengar till ingen nytta.

Att vi inte kan välja i vilken ordning avvecklingen sker, beror på att vi måste följa rangordningen i lagen om offentlig upphandling. Varför folkvalda politiker uppmanar till att bryta mot lagen är smått obegripligt.

När det gäller kravet att frysa alla utvisningar för ensamkommande med hänvisning till att prövningarna som görs på Migrationsverket är rättsosäkra är det värt att informera om att den som är missnöjd med sitt beslut har möjlighet att överklaga till en domstol med hjälp av ett offentligt biträde som staten bekostar.

Domstolen gör en självständig bedömning av ärendet. I stort sett samtliga beslut om avslag på uppehållstillstånd överklagas.

Ändringsfrekvensen i domstolarna för asylärenden låg i fjol på 5 procent. Siffran avser asylärenden för både barn och vuxna. I en överväldigande majoritet av fallen anser med andra ord domstolarna att Migrationsverket har gjort en korrekt bedömning som speglar gällande rätt. 

Kravet på beslutsstopp vittnar inte bara om okunskap om möjligheten för enskilda att få sin sak prövad i högre instans utan är dessutom ett omyndigförklarande av svenska domstolar eftersom det är de som har sista ordet i asylärenden.

Slutligen vill vi även påminna om det regeringsförslag som med hjälp av Ekblads partivänner kunde klubbas i riksdagen den 3 maj i år, nämligen lagen om uppehållstillstånd för studier på gymnasial nivå, den så kallade gymnasielagen. Den träder i kraft den 1 juni och ger flera möjligheter till uppehållstillstånd för den grupp som Ekblad och övriga i Västeråskretsen engagerar sig för.

Läs också: Lena Hörngren: Ensamkommande måste få stanna

Oppositionen kritisk: Många ensamkommande barn bor i familjehem som inte utretts och godkänts

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons