Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mikael Andersson Elfgren (M): Desperat av Socialdemokraterna om försvaret

S ville spara mer än Alliansen

Annons

Vem sparade mest på försvaret?

Replik till Åsa Lindestam (S) artikel i VLT den 7 februari. I sina förtvivlade försök att vinna någon slags trovärdighet i de för vårt land så avgörande försvars- och säkerhetspolitiska frågorna agerar socialdemokratiska riksdagspolitiker historierevisionistiskt och desperat.

På ett personligt plan kan jag tycka det är sorgligt att partiet som tidigare, om än det var länge sedan, tagit reellt ansvar för vårt lands säkerhet nu verkar mest intresserade av att söka billiga politiska poänger.

Det finns skäl att kritisera den försvarspolitik som bedrevs av alliansregeringen.

Men vid en jämförelse av de socialdemokratiska förslaget under alliansåren ger inte mycket underlag för en hög socialdemokratisk svansföring i frågan. Totalt ville S kapa 5 365 miljoner mer än alliansregeringen 2007-2014.

Utöver det krävde Socialdemokraterna i sitt valmanifest 2010 att USA skulle stänga sina militärbaser utanför landet gränser, ett förslag som om det blivit verklighet skulle ha resulterat i kapprustning och instabilitet.

Tyvärr är sanningen den att försvarets andel av BNP närmar sig en procent, vilket är lägst i hela Östersjöområdet. Under flera decennier har kurvan pekat åt samma håll.

För att stärka landets försvarsförmåga behövs kraftiga anslagsökningar, en långsiktig personalförsörjning samt kraftiga materieltillskott. Utöver detta behöver Sverige Nato.Sverige skulle med stor sannolikhet redan på ett tidigt stadium dras in i en eventuell rysk-baltisk militär konflikt om en sådan skulle ske.

Nato höjer tröskeln för ett sådant angrepp och ett svenskt medlemskap skulle till följd av vår geografiska position höja tröskeleffekten ytterligare.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons