Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mikael Ekvall: Fruktansvärt att protestera mot att pengar styr idrotten?

Annons

Mikael Ekvall i herrarnas halvmara i friidrotts-EM i Amsterdam 2016.

REPLIK. Svar till Gustav Juntti, ledarsidan. Gustav Juntti är förbannad för att Göteborgs-Posten har gjort en intervju med mig och inte tillräckligt mycket hetsat mot att jag är kommunist. Nu handlade intervjun framförallt om min VM-satsning, men det är inte nog för en antikommunist som Juntti. Utan att bekymra sig om att argumentera för det avfärdar han mig och kommunismen som odemokratisk, när vi kommunister alltid kämpat för verklig folkmakt – att demokratin ska gälla även på arbetsplatser och över företagen. Att ett samhälle ska byggas utefter folkflertalets behov och att en välplanerad ekonomi är bättre för såväl människorna som miljön.

Att det har begåtts många övergrepp i kommunismens namn är sant. Inte minst har de demokratiska fri- och rättigheterna ofta trampats på. Nu kan man invända att kommunismen är äldre än både ryska och kinesiska revolutionen och att ingen av dessa länder direkt är några demokratiska mönsterstater efter att kapitalismen återupprättats i både Ryssland och Kina sedan över två årtionden.

För att förstå dessa länder, både när de försökte bygga socialism och när de återupprättat kapitalism, så är det nog nödvändigt att förstå länderna som sådana och inte komma dragandes med förenklade antikommunistiska rallarsvingar. Vi har försökt dra de nödvändiga lärdomarna av arbetarrörelsens och socialismens historia, utan att som andra partier kompromissa bort våra principer och grundvärderingar.

I Gustav Junttis värld är det något fruktansvärt att protestera mot att pengar styr människors idrottsutövande och att HM använder barnarbete och dumpar rättigheter för sina arbetare i utlandet. Hur han kan få det till att jag föraktar sporten är en gåta, men uppenbarligen har han inte orkat läsa Göteborgs-Postens artikel till slutet, där jag förklarar min kärlek till löpningen. För att jag står fast vid mina åsikter om arbetarrättigheter, solidaritet och rättvisa tycker Juntti att jag ska löpa ”medialt gatlopp”. Vem är det som är odemokratisk egentligen?

Mikael Ekvall

SVAR DIREKT

Jag vidhåller att den som står fast vid kommunismens principer och grundvärderingar inte går att betrakta som annat än odemokratisk, hur många lärdomar man än försökt dra av historien. Varje ideologi som är beredd att döda, trakassera, förfölja och förtrycka folk såväl i det egna landet som i andra länder, kan omöjligen betraktas som demokratisk. Det gäller även dess anhängare.

Det är uppmuntrande att Ekvall själv tillstår kommunismens många brott mot mänskligheten samt människors demokratiska fri- och rättigheter. Men om det i kommunismens namn har skett övergrepp dessa, varför kan jag inte avfärda kommunismen som odemokratisk? På medgivandet att kommunismen trampat på demokratiska fri- och rättigheter, följer ju att den per definition är odemokratisk. Det naturliga sambandet verkar Ekvall förbise.  

Gällande de två länder som Ekvall nämner som exempel, Kina och Ryssland, är det inte faktumet att länderna har återupprättat kapitalismen som gör att de inte är demokratiska mönsterstater. Skälet till att de två inte är några goda exempel på demokrati har enbart att göra med att länderna saknar demokrati. I stället styr auktoritära, diktatoriska regimer, varav Kina är en kommunistisk enpartistat.

Ekvalls parti vill förbjuda företag och påtvinga människor den nödvändiga socialismen. Om mitt motstånd mot det gör mig till antikommunist så bär jag gladeligen det epitetet. Kommunismen hyser ingen rättvisa, bara förtryck.

Gustav Juntti Ledarskribent Liberala Nyhetsbyrån

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons