Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljoner till vems nytta?

Annons

Medan Evert Jonsson fortfarande ledde Teknikbyn, kunde vi nästan varje år läsa i VLT om kattrakandet kring de erforderliga anslagen till verksamheten. Pengarna tycktes alltid sitta långt inne. I själva verket var det väl så, att huvudmännen satt och lurpassade på varandra.

Ingen ville ta första steget och öppna plånboken, bättre att låta någon annan ta initiativet. Ibland fick saker och ting faktiskt ställas på sin spets, och inte förrän Evert Jonsson tydligt redovisat konsekvenserna av reducerade eller uteblivna bidrag, lossnade det. Trots all den njugghet som på så vis kom i dagen, tyckte tydligen ändå huvudmännen, att det som presterades var så bra, att det var värt att satsa vidare på.

Evert Jonsson han brakade på, och styrelsen hade tydligen ofta svårt att hänga med i svängarna och knorrade emellanåt inför detta nya och okända entreprenörskap, något som aldrig tidigare skådats i offentligt finansierad verksamhet och kanske inte i stora ABB heller. I knorrandet fanns förstås inslag av jantelagen, det gick ju faktiskt för fort och för bra. Men han fick trots allt hållas. Resultaten talade ju för sig och för honom.

Ända till i höstas. Då beslöt styrelsen, att någon måtta på företagsamheten och initiativkraften fick det väl ändå vara, och Evert Jonsson fick sparken. Att det skulle kosta miljoner, visste man redan, när beslutet fattades. Att man skulle tvingas redovisa hela kostnaden så snart den var känd är en självklarhet för alla med någon företagsekonomisk insikt, men för styrelseledamoten och stadsdirektören i Västerås stad, Monica Ericsson kom tydligen detta som en överraskning.

Nå, nu finns tydligen miljoner att kasta in för att klara den ekonomi som undergrävts av främst avgångsvederlaget till Evert Jonsson. De tidigare småsnåla representanterna för Västerås stad, som alltid satsade efter tvekande och långbänkar är nu genast beredda att skjuta till pengar för att klara det egna kapitalet. Att satsa på en livgivande, utvecklande och jobbskapande verksamhet gick alltid trögt, men när det gäller att få fram pengar till ett avgångsvederlag för en sparkad, entusiastisk ledare, då finns minsann miljonerna.

Och till vilken eller vems nytta, undrar man då. Inte missunnar jag Evert Jonsson pengarna. Ett startkapital kan säkert komma väl till pass, nu när han skall starta eget, men om man ser saken ur Teknikbyns perspektiv, borde ändå miljonerna i stället ha hamnat där i verksamheten.

När vi nu fått veta, att det är våra skattepengar som skall ut för att täcka kostnaderna för avgångsvederlaget, ja då har vi faktiskt också rätt att få veta, vad som var orsaken till att Evert Jonsson slutligen sågs så misshaglig, att han måste bort. Nu kan inte kommunens representanter eller andra företrädare för den offentliga världen längre hänvisa till någon sekretess rådande i bolagets styrelserum.

Som de slutliga ägarna till de pengar som skall betalas ut har vi åtminstone en moralisk rätt att få insyn i den process som ledde till Evert Jonssons avskedande. Så kliv nu fram Åke Hillman före detta kommunalråd, Monica Ericsson Västerås stad, Håkan Eriksson Länsstyrelsen eller vem som helst som känner sig skyldig att redovisa varför man funnit det rätt att använda våra pengar på detta sätt.

Ulf Hedman

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons