Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartiet: Nu får de ensamkommande en ny chans

Annons

Det är väldigt viktigt att fler partier ställer sig bakom förslaget.

Många ensamkommande flyktingbarn får en ny chansFoto: TT

Det gläder mig som miljöpartist att regeringen nu har kommit överens om att ge många av de som kom som ensamkommande barn 2015 en ny chans i Sverige. Engagemanget för dessa ungdomar har varit stort och pågått under en lång tid. Både partikollegor, familjehem, lärare, gode män, svenska kyrkan och ideella föreningar har arbetat för detta tillsammans runt om i Sverige.

Miljöpartiet har kämpat hårt för att de ensamkommande som kom till Sverige under 2015 och drabbats av orimligt långa handläggningstider ska få möjlighet att stanna ända sedan vår kongress fattade beslut om detta i våras. Nu har regeringen äntligen enats om ett förslag som innebär att de allra flesta får en ny chans.

Förslaget innebär, precis som Miljöpartiet hela tiden drivit, att många av de ensamkommande barn som sökte asyl senast den 24 november 2015, och som på grund av orimligt långa handläggningstider hunnit bli 18 år nu får möjlighet att stanna i Sverige. Detta är ett mycket viktigt steg!

Nu ska lagen tas fram och beredas och det ska ske så snabbt som möjligt. Om förslaget röstas igenom i riksdagen kommer ungdomarna som rotat sig och byggt sina liv i Sverige få möjlighet att gå klart gymnasiet, fortsätta lära sig svenska, skaffa extrajobb och stanna i tryggheten hos sina nya familjer och kompisar.

Det är därför väldigt viktigt att fler partier ställer sig bakom förslaget. Annars kommer de ensamkommande som förslaget gäller inte få en ny chans till uppehållstillstånd och istället avvisas från Sverige eller tvingas leva kvar här i ett skuggsamhälle i stor utsatthet.  Det är inte den framtid vi har planerat för.

Det är viktigt att komma ihåg att dessa ungdomar är välmotiverade och vill bidra till Sveriges framtid. Många bara väntar på att gå klart skolan och längtar till att få sitt första jobb. De suktar efter ett liv i trygghet och att få vara med.

De behöver oss och vi behöver dem, vi behöver varandra när vi ska bygga Sverige starkt och medmänskligt tillsammans.

Jennie Maria Ström

ordförande Miljöpartiet Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons