Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartist: Frigör kostråden från särintressen

Kostråden bör snarast flyttas från Livsmedelsverket till Statens folkhälsoinstitut eller till Socialstyrelsen för att avstyra den aktuella intressekonflikten mellan den svenska folkhälsan och den LRF-dominerade jordbruksindustrins vinstintresse.

Annons

Livsmedelsverkets generaldirektör och före detta produktionsdirektören för Arla, Inger Andersson, försöker vända kritiken till att handla om huruvida kostråden bygger på vetenskaplig grund eller inte.

Men kritiken gäller inte den frågan. Det är presentationen som avgör hur allmänheten uppfattar kostråden och den är kraftigt snedvriden för att gynna de svenska jordbruksföretagens ekonomiska intressen med avseende på den svenska animaliekonsumtionen.

Vetenskapen är helt enig om att charkprodukter starkt bidrar till cancer och kärlsjukdomar, alltså de sjukdomar som de allra flesta dör av. Det är därför som Världscancerfonden avråder helt från konsumtion av charkprodukter och det är därför världens tyngsta folkhälsoinstitut, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, stödjer kampanjen Meatfree Monday i syfte att minska den skenande köttkonsumtionen i västvärlden.

Ute i skolköken saknas helt kunskapen om hur oerhört cancerogena charkprodukter är och vilken betydelse de har för utvecklingen av hjärt- och kärlsjukdomar. Korv och andra charkprodukter serveras ofta på praktiskt taget alla svenska skolor. Skolköken, rektorerna och skolnämnderna ute i kommunerna kan inte klandras. Det är Livsmedelsverket som bär ansvaret för denna okunskap genom att de presenterar kostråden på sådant sätt att kommunerna inte förstår budskapet. Därför vore det pedagogiskt att införa ett sjätte generellt kostråd om att äta ”sparsamt med kött och undvika charkprodukter” eller att tydligöra budskapet i något av de fem nuvarande kostråden.

Livsmedelsverket sorterar under Jordbruksdepartementet med före detta köttbonden Eskil Erlandsson (C) som chef. Skulle köttkonsumtionen minska med 30 procent till 1990 års konsumtionsnivå så slås en stor del av de svenska jordbruksföretagen ut, eftersom vår jordbruksexport är liten och inte kan kompensera för en minskad inhemsk marknad. Intressekonflikten mellan den LRF-dominerade jordbruksindustrin och den svenska folkhälsan består så länge Livsmedelsverket ansvarar för kostråden.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons