Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöprogrammet är en tandlös tiger!

Annons

Miljöpartiet har tillsammans med övriga fyra oppositionspartier avslagit majoritetens förslag på miljöprogram och det gjorde vi efter att först ha föreslagit att återremittera ärendet i både kommunstyrelsen och i förra veckans kommunfullmäktige.

Det är märkligt att socialdemokraterna har redigerat bort mätbara delmål under miljöprogrammets beredning som pågått under nästan tre år. Under slutet av förra mandatperioden då miljöpartiet var med i majoriteten så deltog vi i en del möten för att trycka på att det var viktigt med mätbara miljömål för kommunen. Efter det har socialdemokraterna haft beslutsvånda och suddat bort viktiga mål för miljöarbetet och skrivit ett så allmänt hållet miljöprogram att det inte får någon styrning och ledning i hållbarhetsarbetet. Det blir som en tandlös tiger.

Miljöpartiet är inte oroat över att samarbeta med moderaterna i miljöfrågor. Vi har drivit samma frågor, exempelvis vad gäller köpet av Geddeholm som hotar ekologiska värden kring Mälarens stränder. Vi kommer att hålla i taktpinnen vad gäller att satsa på miljö och hållbarhetsfrågor i Västerås, precis som vi gjorde när vi förra perioden samarbetade med socialdemokratena och vänsterpartiet.

Att Kent Rybergs partivänner i Norrköping och Uppsala gick ihop med de borgerliga partierna för att sälja ut de kommunala energibolagen under 1990-talet är oroväckande. Vi i miljöpartiet har tagit kraftfullt motstånd mot utförsäljningar av energibolagen i Uppsala och Norrköping. I Västerås har vi samma politik. Vi hoppas att vi kan lita på att socialdemokraterna inte gör en helomvändning i den lokala energipolitiken och säljer ut Mälarenergi.

Miljöpartiet har de senaste åren i budgetarna satsat på mer pengar till kollektivtrafik och färdtjänst för att sänka avgifterna.Vi anser att det är miljöriktigt att försöka sänka taxorna och få fler att åka kollektivt. Men socialdemokraterna satsar inga extra pengar för att få fler att åka kollektivt och minska taxorna. De höjer taxorna på busstrafiken med vänsterpartiets hjälp!

Socialdemokratisk miljöpolitik är defensiv och av förvaltande karaktär. Inom flera områden saknas en konkret miljöpolitik, till exempel naturvårdspolitiken. Socialdemokraterna skövlar träd, buskar och vill utrota hotade arter på Björnön om beslutet vinner laga kraft i miljööverdomstolen. Värdefulla grönområden och rekreationsområden förstörs med s-märkt politik.

Socialdemokraterna har konsekvent sagt nej till miljöpartiets krav i budgetarna för åren 2003-2004 att miljö- och hälsoskyddsnämnden skall ges mer resurser, samt stadsledningskontorets miljöenhet. Samma dag, den 12 maj, som socialdemokraterna genomdrev miljöprogrammet med en rösts övervikt i kommunfullmäktige så hade kommun-styrelsen sammanträtt och beslutat om tilläggsbudgeten för 2005. Miljöpartiet föreslog en satsning på att 1 miljon skall satsas extra på miljöenheten så att flera miljöprojekt kan komma till stånd och att miljöfrågornas strategiska betydelse uppmärksammas på kommunledningsnivå. Detta avslog Kent Ryberg timmarna före debatten i kommunfullmäktige. Kent Ryberg, det är väl inget luftslott Ni håller på att bygga eftersom miljöambitionerna inte får kosta pengar!

Andreas Porswald

Flemming Sörensen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons