Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mimer svarar: Vi är en aktiv aktör på bostadsmarknaden

Annons

Rune Karlsson skriver i en debattartikel i VLT den 12 mars, -Låt er inte luras av Mimer-, bland annat att Mimers avsikt med att erbjuda hyresgästerna att ombilda sina lägenheter till bostadsrätter är att komma undan ett renoveringsbehov. Det är inte sant och vi har definitivt inte för avsikt att lura någon. Vi vill bemöta Karlsssons debattinlägg, som innehåller en del felaktigheter.

Mimer har under de senaste 25 åren sålt 2 950 bostäder och byggt 3 140 nya. Försäljningarna har bland annat varit ett led i att få fram nytt kapital till nyproduktion. Huvuddelen av bostäderna är sålda till andra hyresvärdar som i sin tur fortsatt att hyra ut dem. En mindre del är sålda med äganderätt till Mimers hyresgäster i radhus på till exempel Liegatan i Västerås och Byhagsvägen i Skultuna. Dessa köp hade naturligtvis inte kunnat genomföras om inte säljaren och köparen varit överens om fastighetens tekniska status.

I det nu pågående ombildningsprogrammet kommer dessutom, enligt styrelsens beslut, en -fastighetsvärdering göras av oberoende och professionella företag-. Försäljningen till bostadsrätt och kooperativ hyresrätt skall, enligt styrelsebeslutet, ske med affärsmässighet och priset skall fastställas efter marknadsvärdering för en exklusiv försäljning till kooperativ hyresrättsförening eller bostadsrättsförening under ombildning-. Om en fastighet är i behov av renovering kommer det förstås att påverka värderingen och därmed priset. Ombildningsprogrammet är ett erbjudande - inget tvång - att ombilda sin hyresrätt till bostadsrätt eller kooperativ hyresrätt. Erbjudandet är ställt till hyresgästerna i 3 800 lägenheter i våra ytterområden. Alla 3 800 lägenheterna kommer inte att ombildas till bostadsrätter, långt därifrån, och det är heller inte vår mening. Men för att främja integrationen tror vi, och mången expertis, på blandade upplåtelseformer i våra bostadsområden.

För att en ombildning ska bli av krävs att minst två tredjedelar av hyresgästerna vill och har möjlighet att friköpa sin bostad. Övriga har rätt att till nuvarande hyresnivå bo kvar som hyresgäst och om man ångrar sig och vill köpa sin bostad senare kan man inom två år göra det till ett i förväg fastställt pris.

För att få in nytt kapital till Mimer kan bättre reavinster göras vid försäljning till bostadsrätt än vad som tidigare gjorts till annan hyresvärd. Och nytt kapital behövs för att fortsätta utveckla Mimers befintliga områden och för att finansiera den nyproduktion som Mimer planerar. Under denna månad upphandlas Mimers 56 hyresbostäder i Österport till en uppskattad kostnad på omkring 100 miljoner. Och vi vill finansiera nyproduktionen så långt det är möjligt med reavinster, inte genom att enbart öka låneskulden.

Vad gäller Rune Karlssons anmärkningar om vattenskador i hans lägenhet och i fastigheten där han bor, så har dessa åtgärdats eller är under åtgärd. Det är mycket viktigt att hyresgäster omgående anmäler en vattenskada. Tyvärr händer det att det inte görs och ju längre tiden går, desto mer omfattande blir skadan. Om en hyresgäst har problem med en vattenskada, eller någonting annat, ska personen kontakta sin kvartersvärd.

Och Rune Karlsson - du är välkommen att kontakta din kvartersvärd, om du har fler frågor som rör din lägenhet.

Lars Luttropp

Styrelseordförande Bostads AB Mimer

Björn Dahlberg

vd Bostads AB Mimer

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons