Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mimer: Vi månar om hyresgästerna.

Annons

Mimer måste även ta ansvar för helheten.

Mimer vill sälja för starkare ekonomi och bättre blandning av bostäderFoto: Staffan Bjerstedt

Svar på ”Mimer sviker de boende” 2018-01-22 samt ”Varför vill Socialdemokraterna sälja 750 hem till en riskkapitalist?” från Vänsterpartiet

Mimer månar om hyresgästerna men måste också ta ansvar för hela företagets ekonomi och alla hyresgästers långsiktiga nöjdhet. I beslut som rör en sund och långsiktigt hållbar ekonomi måste vi tänka på helheten. Vi vill ge en bredare bild av den fastighetsaffär som nu kommer upp för beslut på kommunfullmäktige i februari.

Det är fortsatt bostadsbrist i Västerås och fler lägenheter behöver byggas. Mimer som är det kommunägda bostadsföretaget har i uppdrag att vara med och utveckla Västerås och bidra med fler hyresrätter. Sedan 2010 har vi bidragit med cirka 900 nya bostäder.

Detta kräver stora investeringar som medför stora kostnader. Vi vill kunna fortsätta investera utan att utsätta vår ekonomi för höga risker. Västeråsarna kan känna sig trygga med att vi har en stark och sund ekonomi, men det är väldigt viktigt att säkerställa detta även i framtiden.

I och med försäljningen kan lånen minskas och ekonomin stärkas. Det ger oss möjlighet att fortsätta investera både i nyproduktion, men också i den dagliga förvaltningen av de befintliga fastigheterna. Om vi har för stora skulder när räntan går upp innebär det mindre ekonomisk möjlighet att till exempel underhålla våra fastigheter och mindre möjlighet att bygga fler bostäder. Om räntan höjs med en procentenhet måste hyran höjas med 5 procent med nuvarande skuldsättning. Detta är en av förklaringarna till varför vi säljer.

En annan anledning till försäljningen är att det inte är bra att Mimer blir ensamma fastighetsägare på ett område. Mimer ska vara en aktör som är stor och trygg men inte för stor. Områden i Sverige där kommunägda bostadsföretag är för dominerande har ofta haft en svagare utveckling både ekonomiskt och socialt över tid.

Så vill vi inte ha det i Västerås. Vi vill ha välmående områden och vi vet att ett område mår bäst av en blandning av både ägda och hyrda bostäder samt en blandning av olika fastighetsägare. Det är så Västerås är byggt i många fall historiskt och vi tror på att fortsätta så.

Och visst ska Mimer samverka med andra parter och det gör vi varje dag. Samverkan sker i nära relation med aktörer inom offentlig förvaltning, polis, räddningstjänst, näringsliv, föreningsliv inom idrott och kultur med mera.

Detta kommer inte att sluta för att vi säljer en del av beståndet. Tvärtom kommer de nya aktörerna ansluta sig till detta och ge ännu mer kraft. För att ta Bäckby som ett exempel; Alla de fastighetsägare som nu etablerar sig på Bäckby är redo att bidra på bästa sätt. Kraften blir starkare nu när vi är fler, det kommer att märkas de närmaste åren.

Lars Korkman (S)

ordförande

Amanda Agestav (KD)

förste vice ordförande

Styrelsen i Bostads AB Mimer

Läs mer:

Debatt: Hyresgästföreningen: Allmännyttiga företag som Mimer bör inte sälja lägenheter

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons