Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mimers styrelseordförande: HGF vinstmaximerar

Hyresgästföreningen (HGF) kämpar för den så kallade självkostnadsprincipen som nu för tiden är helt överspelad i bostadspolitiken.

Annons

I SABO:s idéprogram för 2020 konstateras, i partipolitisk enighet, att de kommunala bostadsbolagen inte omfattas av självkostnadsprincipen. Och i Bostads AB Mimers ägardirektiv slås fast att bolaget skall bedriva sin verksamhet på affärsmässiga grunder.

Hans Ohlsson och Hans-Göran Lång konstaterar helt riktigt i VLT den 22 februari "att Mimer knappast följer självkostnadsprincipen" och passar sedan på att fördöma Mimers "enorma vinst", som till största del stannar kvar i bolagets verksamhet. Av årsresultatet på 161 miljoner kronor före skatt utgör 148 miljoner av reavinster från fastighetsförsäljningar. Alltså en engångsvinst.

Mimer ger ägaren - Västerås stad - en utdelning på 4,6 miljoner. Eftersom det är västeråsarna som äger Mimer är denna låga utdelning en helt otillräcklig kompensation för den stora riskexponering som Mimers stora låneskuld på 3 765 miljoner kronor utgör.

Det är också en låg utdelning i förhållande till vad staten får i olika utdelningar i form av inkomstskatt, fastighetsskatt, särskild löneskatt, uttagsskatt och elskatt på fastighetselen (momsen oräknad).

Sammanlagt innebar detta att Mimers kunder, via bolaget, under 2007 utbetalade 85 miljoner kronor till staten.

Hyresgästföreningens vurmande för självkostnadsprincipen blir än mer obegriplig när själv under samma tid fått 2,6 miljoner kronor av Mimer. Den största delen av dessa miljoner är en förhandlingsersättning som föreningen själv bestämmer nivå på, för närvarande 120 kronor per år och lägenhet. Dessa tas ut oavsett om man är medlem i HGF eller ej.

Än mer hycklande blir det när HGF på riksnivå har vinstmaximering som mål. HGF:s egna kapital ökade under förra året till 648 miljoner. HGF har således gjort sin egen vinst till ett självmål. Egenintresset ljuger inte!

Lars Luttropp (m)

styrelseordförande i Bostads AB Mimer

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons