Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mindre köttätande bra för världen

Annons

Det ska vara en självklar rätt att välja vegetariskt eller veganskt kostalternativ

Vi tycker det är anmärkningsvärt att Proaros beslutat att inte längre servera veganmat på Carlforsska gymnasiet, något som Tove Moe tar upp i en insändare 13 maj.

I Proaros riktlinjer för lunch i skolor står skrivet " Särskild kost ska tillhandahållas av medicinska, etiska och religiösa skäl".

Det är med vegankost som annan kost att det kräver lite kunskaper för att få i sig olika näringsämnen man behöver och det kan även behövas kosttillskott. Men har man bara denna kunskap så går det bra. Det är ju de 1000-tals människor i Sverige som i dag lever på vegankost ett exempel på.

Som parti lägger vi oss inte i vilken kosthållning människor har, men vi vill göra det enklare att vara vegetarian, vegan eller att minska sin köttkonsumtion. I skolor, på dagis och på äldreboendet ska det vara en självklar rätt att välja vegetariskt eller veganskt alternativ, utan krav på läkarintyg. De vegetariska alternativen kan också stimuleras genom att vissa dagar bara servera vegetariskt, men det är en fråga för de lokala enheterna att besluta om.

Många människor har i dag valt en vegetarisk, vegansk eller nästan-vegetarisk kosthållning. Skälen kan variera. Åsikten att dagens djuruppfödning och djurhållning har stora brister ligger till grund för mångas ställningstagande. Andra väljer en vegetarisk kosthållning av hälsoskäl, då det kan förebygga eller uppskjuta exempelvis hjärt- och kärlsjukdomar.

Även miljöargument och strävan efter en mer rättvis fördelning av jordens resurser kan väga tungt. Köttproduktion kräver flera gånger så mycket resurser, i form av utrymme för foderproduktion och energi, som produktion av motsvarande mängd vegetabilier. Det innebär att fler människor skulle kunna mättas om köttkonsumtionen minskade.

Dagens handelsregler och västvärldens höga köttkonsumtion gynnar en omställning av jordbruksmark i fattiga områden till exportgrödor för foder, vilket försvårar kampen mot världssvälten. Ur flera aspekter kan vi konstatera att en minskad köttkonsumtion i västvärlden sannolikt skapar bättre förutsättningar för ett ekologiskt hållbart samhälle och en rättvisare värld.

Mikael Vilbaste

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons