Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minister (M): Förtidspensionärer kan också få jobba

Under en lång rad av år förtidspensionerades i snitt 140 människor om dagen. Många har på detta sätt ställts utanför arbetsgemenskapen, ofta mot sin egen vilja.

Annons

Tidigare fanns det en lag som gjorde det obligatoriskt för Försäkringskassan att pröva om någon skulle beviljas sjukersättning innan ett års sjukskrivning.

Regeringen har nu avskaffat den här regeln. Det är alldeles för tidigt att behöva bedöma om någon ska beviljas permanent sjukersättning redan efter ett år. I stället har vi infört förlängd sjukpenning, som betalas ut under ytterligare 1,5 år.

Regeringen har dessutom beslutat att från och med den 1 januari 2009 ge alla personer som har beviljats sjukersättning före den 1 juli 2008 rätt att arbeta, arbeta ideellt eller studera i obegränsad omfattning med bibehållen rätt till ersättning. I Västmanlands län berör förslaget cirka 14 000 människor.

Idag besöker jag Västerås för att informera om möjligheten att arbeta eller studera med bibehållen förtidspension. Besöket är en del av en informationsinsats som socialdepartementet genomför med anledning av beslutet.

Regeringens förhoppning är att de nya reglerna ska stimulera fler till att försöka arbeta, studera eller finna annan social gemenskap utifrån sin förmåga. Samtidigt får arbetsgivare som anställer personer som arbetar med förtidspension sänkta kostnader genom nyfriskjobben. Det innebär att arbetsgivaren får minskade kostnader motsvarande den dubbla arbetsgivaravgiften. Dessutom slipper arbetsgivaren att betala ut sjuklön.

Jag tror att det här åtgärdspaketet stärker förutsättningarna för att hjälpa människor tillbaka från sjukersättning till arbete. Regeringen kommer att arbeta vidare med riktade åtgärder för att ge stöd och hjälp för återgång i arbete. Redan i och med detta förslag finns möjlighet att studera med bibehållen sjukersättning.

Cristina Husmark Pehrsson

Socialförsäkringsminister

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons