Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderata riksdagsledamöter: Jobbskatteavdraget bidrar till ökad sysselsättning och till att det blir fler arbetade timmar

Annons

Replik Fred Landfors, VLT 2012-08-02

Moderaterna är vår tids arbetarparti och vill ge fler människor större frihet och möjligheten att stå på egna ben. Vi vill att fler ska ha ett jobb. Därför vill vi sänka skatten för alla, men allra mest för dem som tjänar mindre och som därför behöver det bäst.

Jobbskatteavdraget, som främst riktar sig till låg- och medelinkomsttagare, är viktigt för att göra det mer lönsamt att arbeta och är en del av Alliansens gemensamma jobbpolitik.

Jobbskatteavdraget har införts i fyra omgångar och har medfört att nettolönen har ökat med 1 000 kronor i månaden för nästan alla som arbetar heltid. För 75 procent har ökningen varit över 1 500 kronor i månaden. Jobbskatteavdraget betyder därför att breda löntagargrupper, som sjuksköterskor, metallarbetare och lärare, i praktiken fått en extra månadslön per år tack vare vår politik.

På så sätt ser vi till att det är lönsammare att arbeta mer för de grupper som har lägst marginaler vilket är viktigt för att minska utanförskapet. Det betyder dessutom att det är mer lönsamt för äldre att stanna kvar längre i arbetslivet eftersom jobbskatteavdraget dessutom är mer generöst för dem som är över 65 år.

Såväl Konjunkturinstitutet, SNS som Riksrevisionen har visat att jobbskatteavdraget har resulterat i tydliga jobbskapande effekter. Jobbskatteavdraget bidrar till ökad sysselsättning och en ökning av antalet arbetade timmar.

Antalet personer i arbetskraften har sedan jobbskatteavdraget infördes 2007 ökat med drygt 100 000 fler än vad som kunde förväntas i förhållande till konjunkturen och befolkningsmässiga skäl. Detsamma gäller för sysselsättningen, som har ökat starkt mellan 2007 och 2011 jämfört med andra länder.

Nya Moderaternas mål är att nå full sysselsättning och bryta utanförskap. Vår jobbpolitik sänker trösklarna in på arbetsmarknaden genom att bland annat sänka arbetsgivaravgifterna och föra en aktiv arbetsmarknadspolitik. Genom att under-lätta människors omställningar kan vi förhindra att arbetslösheten biter sig fast.

Vår utgångspunkt för politiken är tydlig: alla jobb behövs och alla människor ska ges chans på arbetsmarknaden. Alla människor ska dessutom ha tillgång till tydliga vägar tillbaka till jobb, så som inte skett under socialdemokratiska regeringar.

JAN ERICSON (M)

riksdagsledamot och ledamot i utbildningsutskottet

och arbetsmarknadsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons