Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderata skatteexperiment ger landstingskaos

Annons

Det har under en tid förts en medial debatt om en förtroendekris inom landstinget. Om det självkonstruerade kaoset i landstinget finns mycket att säga. I många år fick vi socialdemokrater höra hur dåliga vi var på att styra sjukvården. Nu har moderaterna och deras kompisar i den borgerliga alliansen makten men är det någon ordning och reda i landstinget?

Sällan har väl landstinget varit så illa ute som i dag när det gäller förtroendet mellan beslutsfattare i form av politiker och tjänstemän och de sjukvårdsanställda. Strategin hos den borgerliga alliansen i landstinget är att få allt att verka vara ett problem mellan tjänstemannastaben och läkarna. Ingen kritik får spillas över på den moderatledda landstingsledningen.

Dessutom ingår det i strategin att försöka låsa upp socialdemokraterna så mycket som möjligt i diverse lösningar. Detta för att den eventuella kritik som kan finnas skall skvätta lika mycket på socialdemokraterna som på de borgerliga partierna.

Men nu är det så att vi socialdemokrater är i opposition precis där de borgerliga partierna ville ha oss, så nu är det upp till bevis för dem att visa på regeringsduglighet i landstinget. Så här långt går det inte riktigt enligt de moderata ritningarna.

Grundproblemet till detta kaos är enkelt.

Moderaterna och deras allianskompisar började med att höja landstingsskatten. Signalen till de anställda inom landstinget blev att nu kommer det mer pengar att göra bra sjukvård av. Vad som inte gick fram var tydligen att skattehöjningen skulle finansiera Hebys länsbyte, inte gå till mer sjukvård. Sedan ska skatten sänkas till 2006 års nivå.

Det kommer enligt landstingsmajoriteten att ta tre år att återställa skatten som de själva höjt. Vi har alltså att se fram emot tre år av skattesänkningar om nu landstingsledningen klarar av att leva upp till sitt eget mål. Det innebär att den anställda vårdpersonalen nu får beskeden att de under tre år kommer få bidra till skattesänkningen. Om detta skall lösas genom att de får mindre pengar att göra sjukvård för eller tre år av omorganiseringar för att lösa det moderata skattepusslet återstår att se.

Allt detta skapar spänningar inom landstingsledningen. Den som hittills fått bära hundhuvudet är budbäraren av effekterna för den nya politiken: landstingsdirektören. Den som borde få kritiken är landstingsstyrelsens ordförande, moderaten Magnus Edlund. Det är hans skattesänkningar de kommande åren som kraftigt bidrar till spänningarna inom landstinget.

För att lösa kaoset i landstinget krävs mer än en nyinsatt sjukvårdsdirektör. Det krävs en ny politik, fri från moderata skatteexperiment. På den kan vi få vänta till 2010.

LARS ERIKSSON

Ledamot landstingsstyrelsen (s)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons