Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderater i Västmanland: Våldsutsatta kvinnor ska få stärkt skydd

Annons

För ett antal kvinnor och barn är vardagen otrygg. Otrygghet kan visa sig i form av våld och där våldet begås av någon som kvinnan har eller har haft en relation till.

Våldet leder till så väl fysiskt som psykiskt lidande och det påverkar kvinnans hela livssituation. Detta sker i alla samhällsgrupper. Det är inte okej att våldsutsatta kvinnors rörelsefrihet inskränks och att de får leva i en otrygghet. Enligt Rädda barnen finns det 100000-190000 barn i Sverige som bevittnar våld i hemmet. Det är tragiskt. Ett hem borde vara fritt från våld.

Västeråsalliansen och regeringen har vidtagit ett antal åtgärder för att kvinnor och barn ska känna sig tryggare på väg hem. Och de barn och kvinnor som råkat ut för något våldsbrott skall bemötas på ett säkert och bra sätt. Ett länskvinnocentrum och stödcentrum för unga brottsoffer har startats. Ett barnahus har öppnats. Och för att öka tryggheten utonhus har Västerås stad börjat ta bort sly, träd och buskar för att öka sikten vid gång- och cykelvägar samtättrat på belysningen.

Regeringen har givit utvecklingspengar till kommunerna för att förstärka kvinnojourverksamheten. En nationell handlingsplan för våld mot kvinnor har tagits fram. Regeringen satsar på fler poliser. Målet är 20000 poliser 2010 och till exempel skärpt socialtjänstlag. Kommunerna är skyldiga att hjälpa kvinnor och barn som utsätts för våld i nära relationer.

Därtill kommer regeringen att stärka rättigheterna för barn som bevittnat våld, skärpa synen på allvarliga våldsbrott och stärka säkerhet i domstolarna. Brottsoffer ska få bättre information och preskriptionstiden för könsstympning ska förlängas.

Dessa är några åtgärder som vidtagits för att den faktiska otryggheten i hemmen ska minska.

Robert Skölin

tillförordnad distriktsordförande MUF Västmanland

Anna Hård af Segerstad

ordförande för Moderatkvinnorna i Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons