Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderater: PRO:s kritik är osaklig och ologisk

Annons

PRO fortsätter jämföra äpplen med päron i sin jakt på att svartmåla Alliansens politik. Kritiken är osaklig, spretig och inte sann. Kanske inte så konstigt eftersom PRO är ett troget propagandainstrument för socialdemokraterna.

PRO jämför tillskottet som jobbskatteavdraget genererar till människor i arbete med pensioner och kallar det för straffskatt. Det är ologiskt. Jobbskatteavdraget var en specifik reform riktad till människor som i dag finns i arbetslivet. Jämför istället inkomsten med människor som är över 65 och som väljer att arbete. Förhållandet blir helt annorlunda där 65-åringen behåller mycket mer än en yngre löntagare.

Pensionssystemets utformning var en bred överenskommelse mellan partierna, inklusive socialdemokraterna. Systemet uppstod på grund av att det tidigare dåligt följde den samhällsekonomiska utvecklingen. Det har inneburit att god tillväxt i dag får direkt bäring på pensioner och en anledning till varför en pensionär med 12 000 kronor i månaden får ett tillskott före skatt på cirka 4000 kronor år 2008 och 6000 kronor år 2009.

Det går inte blunda inför siffrorna. Vilka krystade argument PRO än för fram, innebär denna utveckling att pensionerna

i stort följer löneutvecklingen. Ökningen är också betydligt högre än höjningarna under socialdemokraternas tid då

pensionerna i snitt ökade med 2000 kronor årligen.

Vi i Alliansen anser att det är djupt orättvist att förvränga begrepp till sin fördel och samtidigt missvisande måla upp vår politik så att det passar socialdemokraternas retorik. Vi har stärkt arbetslinjen och gjort det mycket lönsamt att arbeta för äldre. Vi har bidragit till en god ekonomiskt tillväxt som förstärker de reella pensionerna. Exempel på andra reformer som gynnar pensionärer kan nämnas fastighetsskatten. Tidigare

jagade den bort många äldre från sina livsverk genom sin nyckfullhet medan Alliansens alternativ skapat förutsägbarhet.

Jessica Polfjärd

Staffan Anger

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons