Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna: Dags att underlätta för parkering i Västerås city

Västerås city har blivit trevligare med ny gatubeläggning, gångstråk vid nya Filmstaden och före jul ska restaurangstråket på Sturegatan vara färdigt.

Annons

I takt med att fler bostäder byggs i centrum och Östra hamnen behövs fler parkeringsplatser.

I dag märks det att det blir färre besökare som letar sig in till centrum. En orsak är att kunderna väljer andra handelsområden där de inte behöver leta efter parkeringsplats eller där det inte kostar att parkera.

Det är dags att göra en insats för att behålla ett levande centrum, där fler väljer att handla, utföra ärenden och gå på restaurang. Den senaste inventeringen av parkeringsbeläggningen gjordes 2007. Sedan dess har det flyttat in flera tusen till Västerås.

En manuell räkning har gjorts på några utvalda platser i markplan som visar att utnyttjandegraden är mycket hög. Vi moderater har därför i en motion föreslagit ett antal åtgärder för att underlätta för parkering i city.

Ett irritationsmoment är att flera av stadens parkeringsautomater på gatunivå tyvärr inte är funktionella. Svårläst information, knappsatsen för inmatning av kod sitter för långt ner och chipläsaren tar lång tid. För den som i stället betalningar parkeringen med ett sms fungerar det inte hos alla operatörer. Har besökaren bara ett fåtal ärenden som skulle kunna ta 15 minuter så är strulet med parkeringsautomaterna det som får många besökare att nästa gång välja andra ställen att göra sina ärenden. Vi moderater vill därför att staden påbörjar utbyte av parkeringsautomaterna i Västerås city för att få bättre funktion.

Vi moderater vill införa fler och tydligare Stop and shop-parkeringar (15 minuter) på fler platser i centrala Västerås. Två konkreta exempel vi ser som möjliga är parkeringar på Kopparbergsvägen och Sturegatan.

Vi arbetade under förra mandatperioden för att få till fler parkeringar även på andra sidan järnvägen, för dem som pendlar med tåg, besökande till Östra hamnen och större arrangemang vid friidrottshallen. I dagarna har en temporär parkeringsplats äntligen öppnats på andra sidan järnvägen.

Bland handlarna i city och på initiativ från bland andra Folkebrants herrekipering finns det planer på att subventionera parkering för sina kunder. Vi vill att Västerås stad undersöker om det finns åtgärder som underlättar rent administrativt för affärsidkare att subventionera parkering för sina kunder på till exempel Klippans parkering.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons