Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna: Jobben för unga måste bli fler

Annons
Rödgrönt 2010. Så var det då. Hur blir det nu, undrar Moderaterna. foto: VLT:S arkiv

Varje måndag vaknar många unga människor utan att ha ett jobb att gå till på morgonen. Efter snart fem år av finans- och skuldkris har trösklarna för unga att komma in på den svenska arbetsmarknaden förblivit höga trots riktade åtgärder.

Vissa kallar det ett misslyckande, men vi kan ändå konstatera att åtgärderna varit så pass framgångsrika att vi i dag har ungefär samma ungdomsarbetslöshet som när Socialdemokraterna satt vid makten mitt i en högkonjunktur. Det är i grunden ett ovanligt scenario vid denna typ av djupa kriser. Tittar vi på krisen i början av 90-talet så försvann det omkring 500 000 jobb bara i Sverige och samma mönster har vi kunnat se i en rad andra europeiska länder under nuvarande kris.

Arbetslinjen är nyckeln till att cirka 200 000 fler går till jobbet varje morgon i dag än vad det var när vi fick förtroendet av väljarna 2006. Jobbgaranti för unga, utbildning, jobbskatteavdrag, arbetslivsinriktad rehabilitering, nystartsjobb, halverad arbetsgivaravgift för unga och sänkt restaurangmoms är några viktiga reformer som vi har gjort genom åren. Genom att lyssna på ungdomar som både har ett jobb och som ännu inte har något jobb har vi funnit två stora utmaningar som måste fungera bättre för att bryta ungdomsarbetslösheten.

1. För många går ut skolan utan godkända betyg. Vi gör därför om skolan just nu, så att varje elev ska få stöd och hjälp att nå kunskapsmålen.

2. Arbetsgivarna ställer högre krav på utbildning och arbetslivserfarenhet. Det är en komplicerad utmaning som vi möter med både mer och bättre utbildning samt viktiga satsningar för att bidra till att jobb som inte kräver långa utbildningar ska växa fram (till exempel inom restaurangnäringen).

Socialdemokraterna hann knappt hämta luft mellan orden ”för lite och för sent” innan det var dags att ropa ”för mycket och för snabbt”. Det är uppenbart att dagens socialdemokrater inte har en aning om hur de vill göra Sverige till ett bättre land att leva i. Men några enkla frågor borde Socialdemokraterna ändå kunna svara på:

• Hur blir jobben fler av fördubblad arbetsgivaravgift för unga, fördubblad restaurangmoms och höjd bolagsskatt?

• Satsar regeringen för mycket i årets budget på jobb och tillväxt eller anser ni att vi satsar för lite?

• Tiden då ett enda parti fick över 50 procent av rösterna är förbi, frågan blir då vilka ni vill bilda regering med för att ta ansvar för Sveriges framtid?

Moderaterna tillsammans med Alliansen utvecklar hela tiden lösningar på dagens problem. Ungdomsarbetslösheten är en av de viktigaste utmaningarna som finns, därför fortsätter vi att satsa på fler och bättre vägar till utbildning, ett bra företagsklimat så att jobben växer fram i Sverige och att det alltid ska finnas upplysta vägar till ett första jobb. Utmaningen är inte enkel, men vi är beredda att hela tiden utvärdera och ompröva vår politik för att nå målet om att jobben måste bli fler. Så vill Alliansen fortsätta att ta ansvar för ett bättre Sverige där alla har ett jobb att gå till utifrån sin arbetsförmåga.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons