Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna: Svik inte överviktspatienterna

Annons

De senaste 20 åren har andelen svenskar som lider av fetma fördubblats från 6 till 11 procent. Personer med grav fetma dör i snitt tio år tidigare än normalviktiga.

Fetma och övervikt ökar även mycket bland barn och ungdomar. De som lider av svårast fetma i vuxen ålder har nästan alla varit överviktiga och feta som barn.

Skjuter vi detta problem på framtiden så får vi också räkna med högre kostnader ¿i form av ökad ohälsa. Här ¿i Västmanland är trycket stort för att få genomgå en fetmaoperation. I maj 2011 stod 60 patienter på väntelista för obesitasoperation och ytterligare 98 patienter väntade på bedömning.

Det är bra att metoden finns då det kan handla ¿om att överleva för patienterna. Dock oroar det växande antalet som opereras.

Vi tror att det behövs fler lösningar än bara operationer med de eventuella konsekvenser som det kan få i framtiden. Många som remitteras till övervikts-operation får inte heller opereras av olika skäl. Vart kan dessa patienter vända sig? I dagsläget finns inget bra svar. Därför vill vi moderater inrätta en överviktsenhet.

Där finns möjlighet till utveckling av nya metoder och att samla specialist-kompetens, där man som patient ges möjlighet till individuella behandlings-planer. Genom att både stödja och avlasta vårdcentralerna, ta hand om utredningar inför överviktsoperation samt följa upp patienter efter operation skapar vi en hållbar enhet som motsvarar de behov som finns.

I dag möter vi patienter som inte ens har fått träffa en dietist innan de remitteras till fetmaoperation. Vi vill ändra på detta och har tagit upp förslaget i landstingsfullmäktige. Förslaget har också fått stöd från bland annat Överviktigas riksförbund. Tyvärr har de rödgröna med landstingsrådet Rigmor Åkesson (S) i spetsen hakat upp sig på namnet överviktsenhet och påstår att det är ”stigmatiserande”.

För oss moderater är denna fråga för viktig för att reduceras till en namndiskussion. Det viktigaste att de överviktiga snarast möjligt ges chans till ett bättre liv. De har väntat tillräckligt.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons