Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna värnar om godsägarnas intressen

Annons

Jordbrukspolitiken är, som bekant, EU:s största utgiftsområde och står för cirka 500 000 miljoner kronor. Jordbruksmiljarderna går främst till EU:s industriella jordbrukssektor och till förmögna godsägare, snarare än till små familjegårdar på landsbygden. De största bidragstagarna är välkända storföretag inom socker- och mejerisektorn. Bryggerijättar, stora vinproducenter, chokladtillverkare och tobaksindustrin erhåller åtskilliga miljoner kronor i jordbruksstöd. Det danska, respektive det brittiska kungahuset, och prins Albert av Monaco är högt placerade på bidragslistan.

EU:s jordbrukspolitik utgör dessutom ett betydande problem för bönder i fattiga utvecklingsländer. Det är svårt för dessa att konkurrera med det europeiska jordbruket, som hålls under armarna med hjälp av miljardstöd. Politiken är inte bara ytterst kostsam, utan också omoralisk.

De svenska EU-parlamentarikerna framhåller ofta att jordbrukspolitiken är kostsam och orättvis. Moderaterna hävdar att de prioriterar en reform av EU:s jordbrukspolitik. Under rubriken Vad vill ni göra åt EU:s jordbrukspolitik? på moderaternas hemsida (7/1 2007) fastslår partiet följande ståndpunkt: -Den gemensamma jordbrukspolitiken är den enskilt största budgetposten inom EU och motsvarar ungefär hälften av utgifterna. En reform av jordbrukspolitiken är därför den viktigaste budgetreformen-. Detta tycks endast vara tom retorik, när det handlar om hur partiets representanter agerar i praktiken i EU-parlamentet. När EU-parlamentet röstade om en resolution om EU: s budget före julledigheten, röstade de svenska moderaterna nej till att begränsa EU:s jordbruksstöd!

Junilistans ledamöter var med om att lägga fram ett ändringsförslag, i samband med behandlingen av budgetresolutionen, som framhöll att ingen jordbrukare ska få mer än 50 000 euro per år i direktstöd från EU. Moderaternas ledamöter liksom Lena Ek (c), sade alltså nej till detta förslag. Olle Schmidt (fp) valde att avstå. Den borgerliga alliansen kan alltså inte klart och tydligt säga ja till att minska EU:s kostsamma jordbruksstöd.

Junilistan anser att det hade varit ett steg i rätt riktning, att införa ett tak för vilka ersättningsbelopp som ska utbetalas till jordbrukssektorn och företag som är knutna till denna. Varför delar inte moderaterna denna uppfattning? Är det på grund av att motståndet mot att reformera jordbrukspolitiken är stort i den federalistiska konservativa partigruppen som moderaterna tillhör?

Hélène Goudin

Debatt

När EU-parlamentet röstade om en resolution om EU:s budget före julledigheten, röstade de svenska moderaterna nej till att begränsa EU:s jordbruksstöd, hävdar EU-parlamentarikern Hélène Goudin, Junilistan.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons