Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderatkvinnor: Ingen har rätt att tvinga någon till sex

Annons

Våldtäkt är utan tvivel ett av de mest kränkande brott en individ kan utsättas för. Många utsatta avstår fortfarande från att anmäla brottet eftersom det innebär en stor integritetskränkning. De flesta sexualbrott förblir därmed tyvärr oupptäckta enligt BRÅ (Brottsförebyggande rådet) som uppskattar att endast var tionde kvinna som blivit våldtagen gör en anmälan.

Det stora mörkertalet till trots, visar BRÅ:s senaste rapport att våldtäkterna inte har minskat i antal, tvärtom. De senaste tio åren har anmälda våldtäkter istället fördubblats från 1 400 under 1996 till 3 600 anmälningar år 2006. Andelen våldtäkter där gärningsmannen är obekant, eller ytligt bekant, med offret har ökat med 10 procentenheter mellan 1995 och 2006. Det är alltså flest ökningar i sådana fall där gärningsman och offer inte känner varandra. Alltså en förändring i det tidigare mönstret där offer och gärningsman ofta kände varandra.

Detta tros bland annat bero på ändrade dejtingmönster där alltfler träffas på nätet som leder till snabba möten mellan

människor som inte har träffats tidigare. Detta fenomen har diskuterats i samband med så kallad grooming, det vill säga barn som kontaktas av vuxna på nätet, men riskerna för vuxna som möter vuxna har det inte pratats om.

Detta betyder inte att man ska avstå från att söka kontakt och träffa nya människor. Rent principiellt ska man inte behöva vara rädd. Men det är viktigt att våga prata om riskerna vid ytliga kontakter och framförallt förmå fler kvinnor att våga anmäla om de har blivit utsatta för en våldtäkt.

Det glädjande är att benägenheten att anmäla våldtäkter trots allt har ökat. Det är en viktig signal till alla dem som tror att de har rätt att kränka en annan person och tvinga henne till sex trots att hon inte vill det. De måste lära sig det basala: Ett nej är ett nej.

Magdalena Andersson

ordförande Moderatkvinnorna

Anna Hård af Segerstad

ordförande Moderatkvinnorna

Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons