Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Modet att vara en "vän"

Annons

Det var en tid - "sju goda år" mellan Osloavtalets undertecknande 1993 och intifadans utbrott i september 2000 - då Sveriges relation till Israel genomgick en omvälvande förändring. Tidigare var den svenska utrikespolitikens ledmotiv en onyanserad kritik mot Israel och ett okritiskt förhållande till Arafats PLO. Många, som vant sig vid denna ensidighet, uppfattade därför Göran Perssons justering till en mer balanserad linje som ett proisraeliskt ställningstagande. I själva verket handlade det bara om en självklarhet: om Sverige på något sätt skulle kunna bidra till freden mellan israeler och palestinier måste svensk utrikespolitik ha båda parters förtroende. Persson förstod detta och gjorde det enda rimliga: han utvecklade lika goda relationer med Israel som Sverige redan i åratal haft med PLO.

Det sägs att Persson hade "modet" att deklarera sig som vän till Israel. Det var i så fall ett kortlivat mod som räckte så länge fredsprocessen pågick och inget pris behövde betalas för den deklarerade vänskapen.

I augusti 2000 bröt fredsförhandlingarna i Camp David samman och en ny intifada inleddes. Men trots Arafats återgång till väpnad kamp och terrorism gjorde USA och Israel i ytterligare ett halvt år stora ansträngningar att återgå till förhandlingsbordet. Den dåvarande israeliske premiärministern Ehud Barak var villig att acceptera ännu större eftergifter än de som diskuterades i Camp David. I en intervju i den amerikanska TV-stationen Fox (21 april 2002) berättar den amerikanske fredsförhandlaren Dennis Ross att president Clinton den 23 december 2000 presenterade ett slutförslag som innebar bildandet av en palestinsk stat på 97 procent av Västbanken och 100 procent av Gaza, med östra Jerusalem som huvudstad. Arafat avvisade dock "varje detalj" i detta förslag. Varför? Helt enkelt därför att Arafat inte vill avsluta konflikten med Israel, svarar Ross.

Den blodsutgjutelse vi har sett sedan dess i Israel/Palestina, intifadan, har inte varit en reaktion på avsaknaden av ett fredligt alternativ eller på grund av Israels bristande kompromiss- och fredvilja.

Allt detta har naturligtvis Göran Persson vetat hela tiden. I en intervju i Svenska Dagbladet (8 juli 2001) bekräftade han att "palestinierna skulle få ett mycket långtgående avtal, som löst hela territoriefrågan", men "Arafat slog undan benen för hela processen".

Efter det att intervjun publicerades har dock Persson tigit om dessa fakta. Han har inte haft "modet" att säga det han är mycket väl medveten om (och som skulle kunna sägas samtidigt med kritiska synpunkter på Israels politik): det hade idag funnits en palestinsk stat på i stort sett alla de områden som Israel ockuperat sedan sexdagarskriget; det palestinska samhället hade inte lagts i ruiner; hundratals israeliska och palestinska liv hade sparats; det hade varit fred idag - om Arafat velat avsluta konflikten.

Persson har också ofta valt att tiga om den palestinsk självmordsterrorismen de senaste fem åren, som skördat ett tusen civila israelers liv på Tel Avivs gator, på bussar och restauranger - och samtidigt kritiserat Israel för både stängslet mot Västbanken och militära aktioner i syfte att stoppa den palestinska terrorismen.

När han nyligen tog till orda - efter kritiken för att Sverige hoppat av en gemensam internationell flygövning därför att Israel deltar, och för att Sverige som enda land inom EU utfärdat visum till en ledare för det terroriststämplade Hamas - lät han som ett missförstått barn. "Den är osaklig och oförskämd!", sa Persson, och beklagade sig över att han, som klandrats av sina egna för att vara "Israelvän", fick denna oförtjänta kritik.

Det finns de som menar att Perssons agerande beror på att han varit tvungen att ta hänsyn till den starka antiisraeliska opinioner inom partiet. Må så vara - men det finns alltid ett pris för vänskap, som man måste vara beredd att betala om man vi kalla sig en vän.

Jackie Jakubowski

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons