Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moms blir straffskatt på regionala banker

Annons
Drabbas. Länsförsäkringar skulle få problem med ett regeringsförslag om ändrade momsregler..Foto: TT

I veckan presenterade regeringen sin ekonomiska vårproposition. Till min besvikelse har regeringen valt att gå vidare med ett förslag som slår hårt mot oss i Länsförsäkringar Bergslagen i Västmanland medan storbankerna i Stockholm går skadefria.

Förslaget hotar att cementera den dåliga konkurrensen på bankmarknaden och försvåra för regionala alternativ.

I propositionen föreslår regeringen att möjligheten att bilda så kallade momsgrupper i den finansiella sektorn tas bort. Åtgärden, som nästa år ska förstärka statskassan med 400 miljoner kronor, innebär att transaktioner mellan olika delar av en företagsgrupp i sektorn beläggs med mervärdesskatt.

Det påverkar knappast en centraliserad storbank med säte i huvudstaden, men är ett allvarligt konkurrenshinder för en grupp som är uppdelad i regionala länsbolag. Det blir helt enkelt mycket dyrare för oss i Länsförsäkringar Bergslagen att köpa och sälja tjänster till andra länsförsäkringsbolag och våra gemensamma bolag som Agria Djurförsäkring och Länsförsäkringar Preliminära beräkningar visar att Länsförsäkringsgruppen kommer att få bidra med upp till 60 procent av den summa regeringen räknar med att få in.

Andra regionalt organiserade finansaktörer drabbas också.

Vår verksamhetsidé är att fatta affärsbesluten i länsförsäkringsbolagen på de lokala marknader där våra kunder gör sina affärer, inte på ett centralt huvudkontor långt från kunden. Länsförsäkringar Bergslagen i Västmanland är ett av 23 självständiga läns- försäkringsbolag som gemensamt äger Länsförsäkringar AB med dotterbolag. med dotterbolag. Tillsammans bildar vi Sveriges enda kundägda och lokalt förankrade bank- och försäkringsgrupp.

Den regionala strukturen har fungerat utmärkt i 200 år. För mig är det obegripligt att regeringen vill motverka denna organisationsform.

Genom att öka statens skatteintäkter från finanssektorn vill regeringen få utrymme för andra satsningar inför valet. Jag förstår varför regeringen gärna tar ut mer skatt från en sektor som kritiserats för bristande konkurrens, stort risktagande och vidlyftiga utdelningar.

Men varför väljer regeringen ett förslag som slår mot regionala och kundägda aktörer medan storbankerna och deras ägare slipper betala? En utökad skattebörda ska bäras rättvist av alla aktörer.

Regeringen har valt att avsätta stora resurser i vårpropositionen för att bensinmackar och lant-handlare ska fortleva. Målet är att underlätta för människor att bo kvar och att driva företag utanför storstäderna.

Inget fel i det. Men för att nå målet är det viktigare att det i hela landet finns bolag som självständigt kan fatta beslut om bank- och försäkringstjänster som kunderna behöver. Regeringens förslag kan innebära att ännu fler affärsbeslut hamnar i Stockholm.

Det är den regering som styr Sverige efter valet som avgör om straffskatten på regionala finansaktörer går vidare. Social- demokraterna gick nyligen ut och sade att skatten på ett orimligt sätt slår mot banker och försäkrings-bolag utanför storstäderna.

Jag är övertygad om att det finns mer konkurrensneutrala sätt om man vill beskatta finanssektorn och vi på Länsförsäkringar bidrar gärna i en sådan diskussion. Oavsett vilken sammansättning regeringen har efter valet hoppas jag att det nu aviserade förslaget aldrig läggs på riksdagens bord.

Mikael Sundquist vd Länsförsäkringar Bergslagen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons