Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Monica Stolpe Nordin: Kvinnor diskrimineras i vården

Annons

Tv-serien Om ett hjärta, där Solveig Ternström med flera sätter fingret på frågan om när kvinnor och män kan räkna med att bli likabehandlade i vården, har utsatts för kritik. Serien påstås bygga på gamla uppgifter. Läget i vården är inte så dåligt som hävdas i tv-serien.

Ingen vore gladare än jag om kritiken stämmer. Om dagens sjukvård vore jämställd och kvinnor bemöttes på samma sätt som män. Om dramatiseringen i Om ett hjärta, bara var just det - en dramatisering. Men så ser inte verkligheten ut. Det kan nog många kvinnor - och också män - som kommer i kontakt med vården verifiera.

Och fakta talar för sig själv.

SKL (Sveriges kommuner och landsting) visar i en nyutkommen bok - (o)jämställdhet i hälsa och vård - att ojämlikheten fortfarande är stor i vården. SKL har sammanfattat några av sina slutsatser i rubrikform:

? Mannen är norm inom forskningen och vården

? Kvinnor får vänta längre på gråstarrsoperation

? Trodde hon var en "SVB-Kärring", dog sedan i hjärtinfarkt

Undersökningar och forskning visar också tydligt att kvinnor har lägre tillgång till och längre väntetider till bland annat dialys- och njurtransplantationer, olika typer av utredning och behandling inom hjärt-kärlområdet, nyare och dyrare mediciner samt vård på strokeenhet. Och listan över exempel på

vårdens ojämställdhet kan göras mycket längre.

Hur många fler beskrivningar av verkligheten behövs? Är det någon som tror att det motsatta förhållandet inte skulle ha lett till ett ramaskri i debatten och frågor till socialministern och sjukvårdspolitiker runt om i landet varför män diskrimineras?

Vilka argument eller förhållanden motiverar över huvud taget dessa skillnader? Hur kan sjukvårdspolitiker runt om i landet

acceptera att dessa skillnader finns? Och hur kan den professionella vården acceptera att utsättas för denna skymf år 2008?

Jag är, förutom aktiv i Studieförbundet Vuxenskolan, också medlem i 1,6-miljonersklubben som tagit som sin uppgift att arbeta för rätten till jämställd vård och att skapa ett fokus på forskning för kvinnors hälsa. Den 8 mars genomförs seminarier runt om i landet för att diskutera kvinnors hälsa och pengar samlas in till forskningen för kvinnohjärtat. Det är ett konkret sätt att fokusera på jämställdhet i forskningen.

Om forskningen är en viktig del i att bygga kunskap och förebygga ohälsa så är folkbildningen en annan. Det är två sidor av samma hjärta. Forskningen bidrar med kunskap och underlag, folkbildningen med bredd och insikt.

För oss i Studieförbundet Vuxenskolan är folkhälsa ett prioriterat område. Runt om i landet samlas varje dag kvinnor och män i studiecirklar för att öka sin bildning, utbyta erfarenheter och öka sin insikt. När människor får ökad kunskap och insikt blir de starkare och vågar ställa krav. Krav på rättvis behandling. Krav på att forskningsresurser fördelas lika. Krav på att våra krämpor tas på samma allvar som männens.

Låt oss gemensamt se till att den väckelse som blivit följden av tv-serien Om ett hjärta inte somnar in och att vi om några år, när serien går i repris, konstaterar att inget har hänt!

Det kan vi göra genom att låta den 8 mars bli en startpunkt för en bred folkbildande kampanj som når ända in till dem som har att besluta om hur vårdens resurser skall fördelas.

Monica Stolpe Nordin

vice ordförande i Studieförbundet Vuxenskolan

medlem i 1,6-miljonersklubben

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons