Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP: Alliansen satsar på Naturgas och Kärnkraft

Annons

Borgerliga riksdagsledamöter försöker svartmåla Miljöpartiets energipolitik som det smutsiga alternativet. Inget kan vara mer fel. Miljöpartiet, och de rödgröna har tydligt sagt att framtiden ligger i användning av förnyelsebar energi och vi har lagt fram ett antal förslag om satsningar och stöd för att öka den produktion av förnybar energi som de senaste tio åren kommit igång i Sverige. Den moderatledda regeringen har fortfarande inte lycktas presentera förlag som i samma utsträckning leder till en ökning av den förnyelsebar energiproduktion. I stället vill man satsa på ökad användningav fossilgas och återlanserar kärnkraften som energikälla. Men en utbyggnad av subventionerad kärnkraft i Sverige kan varken kallas för smart eller ren energi. Upproren runt om i Sverige mot planerna på uranbrytning visar tydligt att kärnkraften vilar på en smutsig grund. Den olösta frågan kring hur vi hanterar avfallet för hundra tusen år framöver visar också tydligt att kärnkraften skapar problem som vi inte med rent samvete kan lämna över till nästa generation.

Utveckling av kärnkraft minskar satsningar på förnyelsebar energi och minskar trycket på energieffektivisering, det visar internationella exempel som Finland mycket tydligt. Kärnkraftsförespråkare sa redan vid kärnkraftsomröstningen 1981 att satsningar skulle ske på att utveckla förnyelsebar energi och minska el-slöseriet med t ex direktverkande el som uppvärmning. Trots det dröjde det över 20 år innan produktionen ökade av biobränslen och vindkraft och det krävdes en påbörjad grön skatteväxling och tydlighet om kärnkraftens avveckling för att få igång den utvecklingen. Alltså visar även Sveriges egen erfarenhet att så länge kärnkraften utmålas som framtidsenergi så kommer inte de förnyelsebara alternativen fram och energieffektiviseringar hämmas.

Sverige industri har ett fortsatt behov av god tillgång till energi. Att den svenska kärnkraften fasas ut över tid hotar inte industrins energiförsörjning så länge förnyelsebara bränslen kan stå för behoven. Redan idag har Sverige ett elöverskott och Energimyndigheten räknar med att det kommer att växa snabbt i takt med ökad förnybar elproduktion. Kärnkraften behövs inte för Sveriges energiförsörjning. Det den borgerliga regeringen vill är istället att Sverige ska exportera kärnkraftselen till andra länder men att vi själva ska tvingas ta hand om avfallet och alla riskerna med kärnkraftsproduktionen.

Miljöpartiet och de rödgröna vill inte göra om misstagen från 1900-talets energipolitik och fortsätta vårt beroende av ohållbara energikällor. Till skillnad från den moderatledda regeringen vet vi att framtiden ligger i effektiv användning av förnybar el.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons