Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP: Fortsatta möjligheter till nya ST-tjänster

Annons

Pernilla Rinsell (MP) framhåller att det var ett tillfälligt stopp för nya ST-tjänster i regionens primärvård.

REPLIK. Representanter för läkarföreningar lyfter i ett debattinlägg frågor om fortsatt möjlighet att anställa ST-läkare i länet samt de krav som ställs i och med ny lagstiftning kring utskrivning från sjukhus.

För cirka en månad sedan beslöt Regionens vårdvalsenhet att införa ett tillfälligt stopp för nya ST-tjänster i primärvården, eftersom de medel som finns avsatta för ST-läkare i allmänmedicin var in­tecknade. Vi har nu i kommunikation med ansvariga chefer fått bekräftat att möjligheten att tillsätta nya ST-tjänster i primärvården kommer att finnas även under hösten. Under det närmaste året kommer också ett antal ST-läkare att bli färdiga specialister, vilket även det frigör nya ST-tjänster. I den mån nya tjänster överstiger antalet som avslutar sin ST-­tjänstgöring, kommer den kostnaden kortsiktigt att hanteras inom regionstyrelsens anslag.

Det är naturligtvis glädjande att intresset för ST-tjänster är stort, eftersom primärvården behöver fler allmänläkare och ST-tjänst­göring är en viktig del av Regionens arbete för att trygga framtida rekrytering. Frågan kring antal ST-tjänster i regionen och finansiering av dessa behöver därför hanteras mer långsiktigt. Under det kommande året kommer därför en översyn att göras hur Regionen ska kunna säkerställa utbildningsplatser på en god nivå. Skribenterna ifrågasätter sedan också att primär­vården inte får del av nya statsbidrag. Men det är inte någon verksamhet som fått ta del av några kommande statsbidrag.

De nya stats­bidrag som skribenterna hänvisar till finns inte beslutade än. Regeringen har aviserat att man kommer att lägga dessa medel i sin höst­budget. Vi är dock i ett parlamentariskt läge i riksdagen där vi inte kan förlita oss på att höstbudgeten går igenom. Det vore därmed högst oansvarigt för oss i Regionen att redan nu lägga ut några medel. Frågan om fördelning av nya statsbidrag måste därför hanteras i höst, även om det naturligtvis hade varit högst önskvärt att kunnat ta med detta i den budget som beslutades 20 juni.

Den nya lagstiftningen kring utskrivning av patienter innebär en tydlighet i ansvar, som kommer att medföra förbättringar i vården av framför allt våra äldre patienter. Det här är naturligtvis bra, men som princip bör staten även skjuta till medel om lag­stiftning medför utökade uppdrag. Detta har vi också kommunicerat gentemot regeringen.Den nya lagstiftningen påverkar flera verksam­heter, inte minst sjukhusvården och psykiatrin, så den här frågan berör inte bara primärvården uppdrag. Därför har vi vid regionstyrelsens möte den 21 juni beslutat att region­direktören ska utreda praktiska och ekonomiska konsekvenser av lagstiftningen och föreslå åtgärder.

Pernilla Rinsell, Regionråd (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons