Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP: Jaktintresset är överrepresenterat

Viktigt med en bred viltförvaltning

Annons

MP vill bredda viltförvaltningen och minska jägarnas inflytande

 I vanlig ordning målar Centerpartiet den upp hot mot äganderätten som inte finns. I Sverige har vi en regionaliserad viltförvaltning med viltförvaltningsdelegationer.

Att besluten fattas nära medborgare är något som Miljöpartiet generellt förespråkar. I vissa sammanhang finns dock en risk att inställningen not in my back yard får styra beslut. Inte minst när det gäller rovdjur.

Få jägare och lantbrukare vill till exempel ha varg i sitt närområde. I förlängningen kan det innebära att rovdjur inte får plats någonstans. I Sverige har ett flertal arter längre tillbaka i tiden utrotats på detta sätt.

För att garantera en hållbar viltförvaltning är det viktigt att sammansättningen av ledamöter i viltdelegationerna är representativ. Liksom i allt beslutsfattande måste även allmänhetens breda miljöintressen få påverka jaktbeslut – inte bara sakintressen som jakt, jordbruk, skogsbruk.

Samråd, enkäter till ledamöterna i delegationerna och forskning pekar åt samma håll. Det finns en obalans idag och jaktintresserat är överrepresenterat. Därför har regeringen beslutat att miljö- och naturvårdsorganisationerna ska få ytterligare en plats och att en ny plats ska ges till natur/ekoturismföretagen.

Att äga något och ha rätt att bruka det är inte detsamma som att man har rätt att göra vad som helst med det man äger. Naturen och även viltstammarna är ett gemensamt arv från tidigare generationer, som vi ska förvalta och lämna vidare i ett gott skick till kommande generationer. Samhället skapar regler och organiserar hur naturresurser får brukas, och dessa bör garantera att brukandet är långsiktigt hållbart.

Ekoturismen växer i Sverige och det finns en enorm potential. Då måste näringen rimligtvis också bli representerad i viltförvaltningen.

Idag försvåras verksamheten kraftigt för björnguidningsföretag när alla björnar i företagens områden skjuts bort. Så kan vi inte ha det. Dialog mellan alla aktörer och intressenter som berörs av viltförvaltningen är viktig.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons