Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP: Maten ska räcka åt alla även i framtiden

Annons

Danielsson (C) skriver den 4 september att Miljöpartiets strävan efter ökad andel ekologisk odling är att spela ”rysk roulette med livsmedelsförsörjningen”, och förespråkar handelsgödsel, kemiska bekämpningsmedel och GMO som framtidens jordbruksmodell.

”Det moderna miljövänliga svenska jordbruket” har många, inte så miljövänliga, baksidor; beroende av fossil energi och ändliga resurser, övergödning, förlust av biologisk mångfald, negativ påverkan på folkhälsan med mera. Globalt har det konventionella jordbruket även till exempel markerosion, ökenspridning och allvarligt sjuka bönder på sitt samvete.

”Avkastningen sjunker med upp till 40 procent” med ekologisk odling menar Danielsson. Per markenhet så stämmer det i några få fall, beroende på platsens förutsättningar. Per energienhet är det fossilberoende jordbruket långt mindre effektivt, då det går åt mer energi än man får ut. Ett kretsloppsbaserat ekologiskt jordbruk fungerar i stället som solfångare. Globalt beräknas produktionen minska högst 10 % vid en övergång till ekologiskt. ¿I vissa länder, där behovet av mat är som störst, blir det en ökning. Vidare finns stor utvecklingspotential när det gäller alternativa odlingsmetoder.

Vi har ingen faktiskt matbrist på jorden, vi har en brist på solidaritet och rättvisa. Mycket mat slängs och nära 60 procnet av all världens grödor går till djurfoder, medan kött bara står för 8 procent av energiintaget. Bara en liten minskning av köttkonsumtionen skulle frigöra stora arealer mark.

Ekojordbruk bevarar markens produktivitet långsiktigt, är inte beroende av fossil energi eller ändliga fosforgruvor, bevarar friska och produktiva vattenmiljöer och ekosystemtjänster samt bidrar till biologisk mångfald och friska människor och djur. Miljöpartiet vill att maten ska räcka åt alla – inte bara de närmaste åren utan även i framtiden.

Att däremot fortsätta som Danielsson förespråkar – med ett energislukande jordbruk som förstör markens produktivitet och förlita sig på genmanipulation för framtida generationers möjlighet att försörja sig – DET är att spela rysk roulette med livsmedelsförsörjningen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons