Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP: Nord och syd måste samarbeta i klimatfrågan

Två veckors långa och tröga FN-klimatförhandlingar (31 maj-11 juni) i Bonn har avslutats. Det var ett viktigt tillfälle för länderna att träffas för att göra ett försök till försoning och för att återupprätta förlorad tillit och samarbetsvilja efter fiaskot i Köpenhamn.

Annons
Förhandlingsfiasko. Vi har varken råd eller tid att se hur splittringen mellan nord och syd förvärras, med ytterliga bakslag i de kommande förhandlingarna i Mexiko som resultat. foto: scanpix

Men dessvärre kvarstår den osynliga och tjocka mur som delar vår gemenskap i två motpoler, med ”det rika nord som inte vill ge” och ”det fattiga syd som bara vill ha”. Alla är överens om att denna ”nord-syd”-splittring i klimatfrågan är ohållbar. Men vem vill, och kan, ta det ledarskap som behövs för att överbrygga splittringen och återfinna samarbetsviljan?

Vi lever i en alltmer komplex verklighet där nord-syd-motsättningarna i klimatfrågan ökar, samtidigt som behovet av förtroende och samverkan blivit större än någonsin. En grundläggande insikt är att kampen mot klimathotet måste ske i samverkan mellan nord och syd. Vi har varken råd eller tid att se hur splittringen mellan nord och syd förvärras med ytterligare bakslag i de kommande förhandlingarna i Mexiko som resultat.

Inför valet 2010 har Miljöpartiet ambitionen att kunna betraktas som det parti som har den största trovärdigheten i klimatfrågan och den starkaste kompetensen och kapaciteten att bedriva en brobyggande och handlingsorienterad internationell klimatpolitik.

w En proaktiv internationell klimatpolitik är ett sätt för oss att bejaka vår grundvärdering om solidaritet. Vi har en genuin vilja att se klimatproblematiken ur ett globalt perspektiv. Ett samarbete mellan nord och syd är det bästa sättet att nå hållbar utveckling. Vi måste ta avstånd från det ytterst förenklade synsättet att man måste välja mellan antingen klimat och miljö eller ekonomisk tillväxt samt ett ensidigt strävande till förmån för endast nationella intressen.

w Internationell klimatpolitik och internationellt sambete ger oss möjligheter att ”tänka globalt, agera lokalt”. Det finns stora möjligheter när vi engagerar individer och företag i en grön omställning av samhälle, både på hemmaplan och globalt. Ett exempel är de satsningar som Västmanland har gjort på att främja innovativa företag inom miljö- och energiteknik. De produkter och tjänster som utvecklas av dessa företag kan bidra till att lösa både lokala och globala miljö- och klimatutmaningar.

w Internationell klimatpolitik och internationellt samarbete är ett sätt för oss att dra nytta av de nya möjligheter som globaliseringen kan erbjuda. Vi vill verka för ett nord-syd-samarbete i forsknings- och utvecklings- och innovationsverksamhet för att accelerera både framtagningen och kommersialisering av nya klimatsmarta och miljövänliga tekniska lösningar, i stället för ett ”race to the bottom” med kostnadsdumpning som medför både skadliga sociala och miljömässiga konsekvenser.

Sverige, som varit ett föregångsland i innovations- och klimatfrågan, behöver nya insikter, nytt strategiskt tänkande och inte minst nya satsningar i klimatsamarbetet mellan nord och syd. Ett sådant fördjupat samarbete mellan nord och syd i klimatfrågan är nödvändigt inte bara för Sveriges hållbara tillväxt utan också för Sveriges trovärdighet och självbild som ett föregångsland i den internationella klimatpolitiken.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons