Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP-replik på ledare av Sakine Madon: Badets tjejkvällar behövs

Artikel 37 av 81
Striden om kvinnobadet
Visa alla artiklar

Vägen till målet kan vara krokig

Annons

Marlene Tamlin (MP) försvarar separata badtider för kvinnor.

Sakine Madon kommenterade i sin ledare 2 februari debatten i Västerås fullmäktige om Lögarängsbadets tjejkvällar och citerade då bland annat mig. Jag vill här dela med mig av mitt inledningsanförande i den aktuella fullmäktigedebatten i början av januari, för att ge VLTs läsare en möjlighet att sätta citaten i sitt sammanhang:

Jag är den första att skriva under på att religion ska hållas väldigt långt ifrån offentligt beslutsfattande. Många skulle nog kalla mig något av en extrem-sekularist.

Ändå försvarar jag badens initiativ. Varför då, kan man ju undra? Jo, därför att det här fallet faktiskt inte har med religion att göra.

Och det handlar inte om separata badtider, det handlar om ett litet fåtal enskilda separatistiska evenemang. Två timmar en gång i månaden för en grupp som har ett behov av att stärkas i sammanhanget.

Två timmar extra öppet dessutom, så det går inte ut över ordinarie öppettider. Separatism är aldrig målet, men det kan vara en del av medlet. Och har så varit i Sverige i alla tider, det här är inget nytt.

Från Fröken Frimans tid, via kvinnoförbund, specialkurser för kvinnor i olika ämnen, dagens teknikfestivaler för tjejer, datorspelsLAN för transpersoner med mera. Trygga rum för att sedan våga ut i den verkliga världen med förnyat självförtroende.

Det är synd att det behövs, men det funkar. Så gör inte de här två timmarna till en större eller annan sak än vad de är.

Det är en liten (ursäkta språket) skitsak för de flesta, men det ger väldigt mycket för det fåtal som har det här behovet. Många av dem fortsätter sedan att bada även på de vanliga tiderna.

Precis som gamertjejer som varit på spelkväll för kvinnor som sen vågar åka till Dreamhack. Eller som de som gått på teknikfestival för tjejer, som sen gör karriär i annars mansdominerade yrken. Ibland är vägen till målet helt enkelt lite krokig.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Alla artiklar i
Striden om kvinnobadet
Annons