Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mp: Stäng ett kärnkraftverk vartannat år

Annons

Fyra folkpartister skriver den 24 januari om den rena, klimatvänliga och moderna kärnkraften. Detta är och förblir en myt. Sverige ska öka sin andel förnyelsebara bränslen, dit kärnkraften inte räknas, med 9 procent enligt EU förslag och genast ropas det på mer kärnkraft.

Kärnkraften är inte ren utan smutsig. För det första är behandlingen av 200 ton avfall per år i Sverige inte löst. Radioaktiviteten finns kvar i minst 100 000 år; en oöverskådlig tid. Upparbetningen av avfallet skapar bara än mer högstrålande avfall.

För det andra är uranbrytningen en av de mest miljöförstörande verksamheter som finns. Problemen ligger i länder långt ifrån oss. Vi har ändå ett ansvar för befolkningen där. För det tredje läcker kärnkraftverken hela tiden radioaktivitet både till havs och också i luften. Enligt en FN beräkning dör varje år 20 personer i cancer bland närboende till kärnkraftverken.

Kärnkraften är inte klimatvänlig. Koldioxid-utsläppen är höga om man tar hänsyn till hela kedjan; brytning, transporter, drift och avfallsbehandling. Kylvattnet värmer upp Östersjön och bidrar till algblomning. Producerad el omvandlas till värme som i sin tur höjer temperaturen på jorden, en ofta förbisedd faktor.

Kärnkraften är kopplad till kärnvapen. Den är förknippad med stora säkerhetsproblem och den är en dyr energikälla. Uranet är dessutom en ändlig resurs.

Sverige har utmärkta förutsättningar klara sitt energibehov med stor andel vattenkraft, gott om biobränsle och eftersom stora energieffektiviseringar går att göra. Vindkraften går att bygga ut och ett kärnkraftverk kan bytas mot vindkraft vartannat år.

Vi i miljöpartiet anser att varje generation ska ta hand om sina egna livsförutsättningar. Ingen har rätt att rycka undan livsvillkoren för kommande generationer.

Gunilla Wetterling

ersättare i riksdagen för Miljöpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons