Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP: Ta ansvar för waldorflärarutbildningen

I Sverige finns 41 Waldorfskolor. Dessa skolor är godkända av Skolinspektionen som fristående skolor och undervisar enligt Waldorfskolans läroplan.

Annons

Sedan en tid tillbaka är utbildningen av Waldorflärare inte längre en integrerad och finansierad del av den svenska lärarutbildningen. Samtidigt har regeringen i en förordning (SFS 2011:326) beslutat att Waldorflärare är behöriga att undervisa i Waldorfskolor.

Regeringen ställer därmed å ena sidan krav på behöriga och utbildade Waldorflärare, men utan att ta ansvar och finansiera denna utbildning.

Å andra sidan blir det samtidigt mycket svårt att säkerställa undervisningen på Waldorfskolorna genom utbildade och behöriga Waldorflärare när deras utbildning måste finansieras privat.

Det har tidigare funnits en integrerad utbildning för att bli behöriga Waldorflärare. Denna utbildning har genomförts av Waldorflärarhögskolan i samarbete med först Lärarhögskolan i Stockholm och sedan Stockholms universitet. Tyvärr har Stockholms universitet avbrutit detta samarbete.

Waldorfskolorna har alltsedan 50-talet varit en viktig del av det svenska skolväsendet som på många sätt har bidragit till utvecklingen av den svenska skolan.

När det nu inte längre finns en i den ordinarie lärarutbildningen integrerad och finansierad Waldorflärarutbildning i Sverige hotas svenska Waldorfskolor i sin existens.

Det är mycket märkligt att regeringen ställer krav på Waldorflärarutbildning, men inte säkerställer att denna lärarutbildning, på samma sätt som all annan lärarutbildning i Sverige, finansieras offentligt. Det är regeringen som har det övergripande ansvaret i denna fråga och det duger absolut inte att som regeringen gör enbart skylla på att detta är en sak enbart för högskolorna och waldorflärarhögskolan att komma överens om på tu man hand. Det som nu behövs för att även i fortsättningen säkerställa tillgången till utbildade och kompetenta Waldorflärare i Sverige är att regeringen går in och säkerställer finansieringen av waldorflärarutbildningen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons