Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

MP: Vid en olycka ska ägarna bära hela det ekonomiska ansvaret

Annons

Miljöminister Andreas Carlgren skrev om regeringens förslag till ny lagstiftning för ansvaret vid kärnkrafts-olyckor. Hittills har det ekonomiska ansvaret för ägare varit begränsat till tre miljarder kronor vid en olycka.

Carlgren presenterar ett förslag som innebär att ägarens ansvar höjs till 12 miljarder. Vid kostnader mellan 12 och 15 miljarder träder Pariskonventionens överenskommelse om gemensamt statligt ansvar in, men över 15 miljarder kan det bli de svenska skattebetalarna som får ta smällen.

Förvisso ska ägarna ta ansvaret även vid kostnader över 15 miljarder kronor, men bara det bolag som äger reaktorn, och bara inom gränserna för dess tillgångar. Ansvaret omfattar inte ägarens moderbolag.

Det betyder att exempelvis Vattenfall kan skapa ett dotterbolag som äger reaktorerna och då begränsas ansvaret till detta bolag. Den bolagskonstruktionen finns redan i dag i Forsmark.

Vinsterna från kärnkraften går till Vattenfall medan ansvaret tas av dotterbolaget. Vattenfall kan klara sig undan helt. Då faller ansvaret på skattebetalarna.

Enligt Carlgren är detta att ge reaktorägarna ”obegränsat ansvar”. Men de enda som får ett obegränsat ekonomiskt ansvar i förslaget är skattebetalarna. För ägarna är ansvaret tvärtom väldigt begränsat.

Förslaget innebär en statlig subventionering av kärnkraft, vilket Carlgren har lovat att inte ställa upp på.

Det ansvar på 12 miljarder kronor som Carlgren nu föreslår ska jämföras med vad en allvarlig olycka kan kosta. Efter olyckan i Three Mile Island 1979 uppgick enbart kostnaderna för sanering av marken till mellan fem och tio miljarder kronor i dåtidens penningvärde. Utöver detta fanns enorma kostnader, till exempel för evakuering av hundratusentals personer.

Olyckan i Tjernobyl 1986 anses ha kostat Ukraina, Vitryssland och Ryssland 1 000 miljarder kronor fram till 2005. Den hade säkert kostat mycket mer i Sverige genom ett högre kostnadsläge och mer långtgående krav. Den förre Sovjetledaren Michail Gorbatjov anser att olyckan var den främsta orsaken till Sovjetimperiets fall.

De 12 miljarder som bolagen ska ta ansvar för kan också jämföras med kostnaderna för att bygga nya reaktorer. Den som nu byggs i Finland väntas kosta cirka 50 miljarder kronor. Ursprungligen låg kalkylen på 30 miljarder. I det sammanhanget är tolv miljarder en överkomlig kostnad för kärnkraftsindustrin.

Regeringens förslag innebär en fortsatt begränsning av reaktorägarnas ansvar och en subventionering av kärnkraften.

Miljöpartiet anser att kärnkraften ska ersättas av förnybara energikällor men så länge reaktorerna finns, ska det ekonomiska ansvaret vid en olycka bäras helt av ägarna och deras moderbolag.

Per Bolund

ledamot i riksdagens näringsutskott, talesperson i energifrågor

Mikael Vilbaste

ledamot i Västerås

kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons