Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket skrik och litet ull

Annons

VLT:s enkätundersökning den 29 juli om Västeråskrogarnas öppethållandetider och de förenklade frågor som ställs i denna, är inte relevant för de problem som ligger bakom politikernas beslut.

Det många hittills missat i den här debatten och som gjort att ett flertal politiker säger nej tack till längre öppethållandetider, är de problem som ofta följer med vid visst alkoholintag.

För mig som politiker och antidrogkämpe kan restaurangerna och pubarna ha öppet hela natten om de vill. Men då under villkoret att det sätts en bortre gräns, eller ett klockslag, när alkoholdrycker inte längre får serveras där. Klockan 24.00 kan till exempel vara en bra gräns, ty liknande gränser sätts även i andra länder. Då kanske man till och med kan få folk att gå ut tidigare än vad man gjort hittills.

I vissa stater i USA är det till och med förbjudet att dricka starköl utomhus dagtid på en uteservering. Staden Seattle är en sådan plats.

I dag är krogarna beroende - särskilt vid festivaler - av vinster vid försäljning av alkoholhaltiga drycker. Det som borde vara deras huvudingrediens - maten - tycks ha blivit en mindre viktig del i försäljningen. Vinstpåslaget på drycker tycks vara helt accepterat bland krogbesökarna, men skulle däremot maten vara förhållandevis lika dyr, ja då knorrar många och väljer att avstå från den eller köper ingen alls.

Just nu pågår en stor kampanj mot cigarrettrökning på offentliga platser. Man säger att den förstör folkhälsan, vilket jag inte motsätter mig. Men jämfört med alkohol har alkoholen minst lika stor, om inte större ohälsoeffekt, vilket många ledande personer i dag inte talar så högt om. I dag kan både polis och socialtjänst med flera intyga vilket elände som ofta följer med alkoholintagen, inte minst i samband med krogbesök. Men inte enbart då. Ett enda misstag och överspel på grund av rusdrycker kan mer eller mindre ödelägga en eller flera människors liv. För att inte tala om vad detta kostar samhället.

Vår stad har blivit alltmer förfulad och nedsmutsad. Det är inte ens trevligt för en vanlig Svensson att ta sig in till stadens centrum en vanlig kväll. Många är rädda, framför allt tonårsföräldrar och äldre män och kvinnor. Fimpar, papper, tuggummi och glaskross förfular staden ytterligare. Varje måndagmorgon när jag ska parkera min bil i centrum för att arbeta där, får jag ofta plocka bort krossat glas, stulna/borttappade cyklar och annat bråte.

Jag ser en försämring av staden som gör mig beklämd. Människor har i allt större grad tappat det solidariska ansvaret för samhället, på bekostnad av den så kallade friheten att få göra som de vill.

Restaurangerna har verkligen en stor betydelse för det sociala stadslivet. Det är bra att de finns. Men är verkligen krogarnas öppethållandetider stadens eller kommunens viktigaste fråga just nu? Måste inte vi politiker också ta ett helhetsansvar och se saker och ting ur flera synvinklar? Inte minst ekonomiskt och socialt? Det är ofta mycket skrik och litet ull från flera tyckare i den här frågan. Politik handlar om mycket svårare överväganden än de förenklade enkätfrågorna som ställs

i tidningarna.

Solveig Ingemarsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons