Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket teknik och mycket tillväxt i Teknikbyn

Annons

Med stigande förvåning läste vi Kjell Strandbergs inlägg den 5 juni om Teknikbyn. Strandberg hävdar att han genomfört en undersökning och drar ett antal slutsatser. Steg ett i en seriös undersökning borde väl ha varit att komma upp till oss på Teknikbyn och gemensamt gå igenom våra siffror och vårt uppdrag. Strandberg har också fått en skriftlig inbjudan om detta.

Strandberg tycks inte förstå att Teknikbyn är en företagspark där såväl nystartade som redan etablerade företag samverkar. Detta är själva grundidén med en företagspark, nämligen att skapa mötesplatser och samverkan genom fysisk närhet.

Kjell Strandberg räknar upp ett antal företag som han anser inte skall räknas till Teknikbyn eftersom de inte har startats genom Teknikbyn. Då har Strandberg inte förstått att Teknikbyn även är till för etablerade företag. Detta har varit avsikten från början och på liknande sätt fungerar också andra teknikparker i Sverige.

I Teknikbyn driver vi även en inkubator, Företagsgeneratorn, för att stimulera bildandet och tillväxten av nya företag. Av Teknikbyns drygt 200 företag är 125 stycken nybildade under de senaste sju åren. Teknikbyn har medverkat i tillblivelsen av dessa nya företag i varierande omfattning. En stor del av de nya företagen kommer ur vårt Kick Startprogram och har snabbt kunnat etablera sig i våra groddlokaler och snabbt kunnat komma i gång med sina affärer genom Teknikbyns nätverk och tillväxtklimat.

Av någon anledning vill Kjell Strandberg ifrågasätta Teknikbysatsningen i Västerås. Man frågar sig varför detta kommer just nu när vår förre vd har fått sparken? Synd att Strandberg även spridit sina negativa känslor till kinesiska företag.

Kjell Strandberg skriver att "glorian" faller. Vilken gloria? Teknikbyn jobbar hårt för att stimulera framväxten av nya företag och för att existerande företag skall få så bra tillväxt som möjligt. Evert Jonsson är en av dem som arbetat hårdast för att exporterande tillväxtföretag skall komma fram och för att Teknikbyn skall ha ett stort internationellt nätverk.

I måndags hade vi besök av 17 personer representerande de flesta av Portugals teknikparker. Gruppen besöker Kista i Stockholm, Ideon i Lund samt Teknikbyn. Varför? Jo därför att Teknikbyns internationella nyhetsbrev under flera år satt Västerås på kartan även i Portugal.

Bakom Teknikbyn i Västerås står nio stycken ägare, varav Västerås kommun är en. Man får hoppas att dessa aktörer haft någon idé om varför de bidragit till Teknikbyns framväxt. Likaså att de företag som har sökt medlemskap i Teknikbyn haft något syfte med detta. Mindre än hälften av Teknikbyns finansiering kommer från kommunala medel.

Vi hälsar Kjell Strandberg välkommen till Teknikbyn på studiebesök och diskussion om Teknikbyns mål och hur vi arbetar.

Tiina Mykkänen

Sven-Arne Paulsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons