Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nale: Låt husägarna kombinera värmekällor

Annons

Mälarenergis ordförandetrojka, Ulla Persson, Eddie Johansson och Erik Ödmansson, försvarar i ett inlägg beslutet om den nya pannanläggningen, Block 6.

Nale har aldrig kritiserat eller ifrågasatt behovet av en ny pannanläggning utan har försökt få gehör för att den nya pannan ska eldas med enbart lokalt bränsle, det vill säga lokalt avfall, halm och lokalt tillgängligt biobränsle i kombination med värme från solfångare och markvärme. Allt med syftet att import av avfall ska undvikas och att Västerås ska få ett helt oberoende system för husuppvärmning.

Nale anser att Mälarenergi på samma sätt som andra energileverantörer såsom Fortum, Vattenfall och Eon ska uppmuntra och underlätta installation av ackumulatortankar, solfångare och markvärme i nya såväl som i äldre hus så att toppbelast-¿ningen för fjärrvärmeverket vid sträng kyla reduceras.

Mälarenergi bör alltså sluta att rekommendera fjärrvärmecentraler med platt-¿värmeväxlare och i stället förorda och installera ackumulatortankar som möjliggör för husägarna att använda vilken kombination som helst av solvärme, biovärme, mark-¿värme och fjärrvärme. En sådan policy förbereder även för avveckling på sikt av fjärrvärmen i takt med att distributionsnätet blir för dyrt att underhålla och skapar ett stort antal finansierade arbetstillfällen under många år.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons