Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästa års valrörelse har redan börjat

Annons

Så kom det besked som många väntat på - regeringens inställning i regionfrågan. En kompromiss som innebär att noggrannhet och folklig förankring ska gå före snabbhet och att folket får säga sitt i ett mellanliggande val. Sjukvårdspartiet - Västmanland välkomnar regeringens ställningstagande.

Landstinget i Västmanland har inte samlats kring något regionalternativ. Däremot verkar länets kommunpolitiker hoppas på en region i Mälardalen - dock utan gensvar från Stockholm. Från Västmanlands nuvarande samverkansområde har Dalarna, Gävleborg och Uppsala gemensamt ansökt om att få ingå i en Region Svealand.

Landstinget Stockholm avvisar tanken på en utökad region men har samtidigt avsatt resurser för att marknadsföra sin specialistvård i avsikt att i konkurrens med Uppsala ta till sig nya volymer utomlänsvård från Västmanland och Sörmland. Om Västmanland i regionfrågans fortsättning väljer att ingå i en annan region kommer prioriteringsmöjligheterna naturligtvis att minska om stora vårdvolymer redan finns placerade utanför den egna regionen.

Att regionfrågan blir en valfråga står bortom allt tvivel. Sjukvårdspartiet kommer att verka för en region inom samverkansområdet tillsammans med Dalarna, Uppsala, Örebro och Gävleborg. Redan etablerade kontakter och samarbetsformer känns som en trygghet och vi ser inte fram emot att Västmanlands nuvarande länsgränser mot Dalarna, Örebro och Uppland ersätts av en svårforcerad regiongräns. Detta kan bli fallet om Västmanland ensidigt ansluter sig till en Region Mälardalen.

Det är Landstinget som har att ansöka om regiontillhörighet och valet måste givetvis ske utifrån sjukvårdens behov. Sjukvårdspartiet anser därför att landstinget skall ingå i den Intresseförening för Region Svealand som sannolikt kommer att bildas och även seriöst pröva en eventuell inbjudan från Uppsala om ett gemensamt ägande av Akademiska sjukhuset.. Det bör påpekas att detta naturligtvis inte utesluter att avtal slutes med andra parter i Mälardalen kring kommunikationer och infrastruktursatsningar.

Lars Bergström

Ordförande SJVU

Gunnar Stenås

Gruppledare SJVU

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons