Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nationalflaggor är en sen företeelse

Annons

Den 6 juni 1916 firades för första gången Svenska flaggans dag. En förening i Stockholm hade året före bildats i syfte att ge Sverige en nationaldag. Uppslaget hade man fått från den idérike Artur Hazelius som lät fira en flaggfest på Skansen i juni 1892, året innan han skapat Skansen som världens första friluftsmuseum.

Men varför skulle man stanna för den 6 juni. Det fanns

två skäl. Dels ansåg man det lämpligt att fira Gustav Vasas val till kung, som ägde rum i Strängnäs den 6 juni 1523, dels kunde det vara lämpligt att erinra om att vi den 6 juni 1809 fick en ny regeringsform, Europas då äldsta i bruk varande författning.

Hazelius idé vann anklang, men det skulle dröja ända till 1984 innan Svenska flaggans dag också blev vår nationaldag. Dessförinnan firades av UD och de diplomatiska be-skickningarna kungarnas födelsedag som ett slags nationaldagar.

Hur gammal är den svenska flaggan? Det är en svår fråga att besvara. Men man vet att kung Karl Knutsson Bonde på mitten av 1400-talet förde en blågul korsflagga som kungligt värdighetstecken.

Och vi vet att flaggan till sina färger var bestämda på Erik XIV:s tid. Nationalflaggor är en sen företeelse. De utformades först vid mitten av 1600-talet, då en överenskommelse träffades mellan Europas ledande sjöfartsländer.

I Sverige utkom den första flagglagen 1663.

Enligt denna skulle kronans skepp föra flagga med tungor, medan handelsfartygens flagga icke fick vara "med spetsar" utan vara fyrkantig och "jämnt avskuren".

En tretungad blågul korsflagga blev alltså kungariket Sveriges symbol. De tre tungorna är en urgammal symbol för kungamakten. På mynt från kung Knut Långes tid i början av 1200-talet, troligen präglade i Västerås, kan man se bilden av en tretungad flagga, det kungliga fälttecknet.

Vilka färgerna var då, vet man tyvärr inte.

Det kan vara värt att observera att i forna tider det endast var fartyg och fästningar som flaggade. Över privathus förekom aldrig några flaggor. Det var först under senare delen av 1800-talet som seden bredde ut sig. De kungliga slotten, Stockholms slott, Ulriksdal, Sofiero med flera gick i spetsen.

Snart nog spred sig seden explosionsartat. I våra dagar finns väl knappast en enda liten stuga som inte har en flagga. För att inte tala om alla våra båtar, stora som små.

Ivar Wallensteen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons