Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nato är spöket i bakgrunden

Annons

I detta supervalår debatteras alla möjliga och omöjliga frågor. Men i försvarsfrågan är det nästan tyst. Vad beror detta på?

Är man rädd för att avslöja gamla halv- sanningar om alliansfrihet och neutralitet, och rent av att spöken som NATO-medlemskap skall komma upp till ytan?

Försvarsfrågan är just nu akut. Socialdemokraterna föreslår extra försvars-anslag medan Regeringen säger nej och hänvisar till budgeten.

En anledning till att försvarsanslagen hamnat i rävsaxen är den omprioritering av försvarets inriktning som gjordes efter Sovjetunionens sammanbrott. Nu var plötsligt kalla kriget slut och Ryssland en ny samarbetspartner, trodde man då.

Så försvaret bytte inriktning från att försvara landet från anfall från öst till att bidra till internationella insatser i Afghanistan och andra oroshärdar. Försvarspengarna skall räcka till både de nya uppgifterna och till försvar av det egna landet.

Resultatet är ett försvar som inte tycks agera utanför kontorstid när ryska flygplan övar anfall mot svenskt territorium.

Sverige är ett av de länder i Europa som, sett till sin storlek, lägger allra minst pengar på försvaret. Bara Lettland lägger mindre andel av BNP på försvaret, men landet har å andra sidan garantier om hjälp utifrån genom sitt medlemskap i NATO – medan riksdagens löfte till de baltiska länderna om svenska insatser i en krigssituation lär vara mindre värd. I dessa grannländer omtalas numera Sverige som ”ett hål i försvaret av norra Europa”.

Socialdemokraternas begäran om försvarsanslag utanför budgeten är rimlig om försvaret skall kunna klara både svensk och internationell säkerhet. Självklart har detta plötsliga uppvaknande ett samband med den aktuella krisen i Ukraina, där Ryssland i väst utmålats som boven i dramat.

Om inte försvarsanslagen höjs kraftigt kan man komma att tvingas prioritera försvaret av det egna landet framför den internationella solidariteten. Satsningen på det dyra projektet JAS Gripen försvårar budgetfrågan.

Omställningen till ett insatsförsvar i främmande länder gjordes utan större allmän debatt i Sverige. Det vore olyckligt om ett beslut om ny inriktning skulle tas bakom stängda dörrar. Sverige är en önskad partner till NATO i de internationella insatserna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons