Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nätverket mot cancer: Inför dagliga UV-prognoser i väderrapporten

Svenskarna solar mest i Europa. Vi solar för att bli bruna och vi tror att vi är mindre sårbara för solskador och cancer jämfört med hur andra nationaliteter uppfattar riskerna.

Annons

Det är dags för tidningar, radio och tv att införa dagliga UV-prognoser för att få oss att reflektera över hur mycket man ska exponera sig för solen just i dag.

Svenskarnas extrema solvanor framgår av en europeisk undersökning som nyligen presenterades av Strålsäkerhetsmyndig-heten. Drygt 8 000 européer deltog i undersökningen. Av de 800 tillfrågade svenskarna, svarade sju av tio att de solar i ett enda syfte: Att bli bruna.

Studien visade också att svenskar bränner sig mer i solen och skyddar sig mindre mot solen än de flesta andra nationaliteter som ingick i undersökningen. Parallellt med solandet ökar antalet fall av solskador, bland annat så kallad solkeratos, som är hudskador där cellförändringar har utvecklats, och olika former av hudcancer.

Med hjälp av väderleksprognoser kan den som ska bege sig utomhus göra en bra bedömning av vilka kläder man ska ta på sig för att slippa frysa, svettas, bli blöt eller utsättas för starka vindar. Vi har också under flera månader uppgifter om halterna av pollen. Men solens starka strålar finns det inga rapporter om, undantaget är dagar med ”extra starka UV-strålar”.

Sol är nyttigt, men i måttliga doser. Att bränna sig visar bara att kroppen försöker skydda sig mot solljusets skadeverkningar i cellerna. Inte heller är ett mörkare skinn som ”tål hur mycket sol som helst” en garanti för att långvarig exponering av solen är ofarligt. Det finns ärftliga faktorer som spelar in och alla kan drabbas av hudcancer.

Antalet fall av hudcancer har ökat med fyra procent varje år det senaste decenniet. Enbart i Sverige drabbas årligen över 2 800 personer av malignt melanom, cirka 5 000 av skivepitelcancer och ungefär 40 000 av basalcellscancer.

Nätverket mot Cancer uppmanar SMHI, tidningar, radio och tv att med start nu, under sommaren 2011, införa dagliga UV-rapporter som en påminnelse om att vara försiktig i solen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons