Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nej, vi har inte glömt grisarna

Annons

I vakuumet efter EU-valet har den politiska grisdebatten tvärtystnat. Men Djurens parti har inte glömt dem.

En aktuell dokumentation för 2013 visar att svenska grisar utsätts för ett omfattande, systematiskt och allvarligt lidande.

I de trånga och smutsiga betongbåsen finns ofta skadade och döda grisar. De lever i en svår sysslolöshet.

Djurens parti vill få ett slut på lidandet med hjälp av djurskyddsskatter. Principen är att det ska vara omöjligt att tjäna pengar på att plåga djur.

Inför EU-valet blev danska grisar som får sina svansar avklippta ett centralt debattämne.

Men kuperade svansar är ytterst en konsekvens av den intensiva djurhållningen. För att svensken ska kunna konsumera mer än 88 kilo kött per person och år, upp 2,6 kilo från 2012, måste djurhållningen industrialiseras och djuren förnekas sina naturliga instinkter.

Svenskt griskött är i stort sett inte bättre än importerat. Endast en liten del av Sveriges 2,5 miljoner grisar får vistas utomhus.

Sveriges Radio Ekot presenterade 2009 Djurrättsalliansens två år långa dokumentation av närmare hundra slumpvis utvalda grisgårdar, en tiondel av Sveriges alla grisfarmer.

2013 följdes dokumentationen upp med nya undersökningar. På 40 procent av gårdarna hittades döda djur, många gånger inne i boxarna bland de levande.

På 84 procent av gårdarna fanns uppenbart sjuka djur – svaga, halta, hostande, med klåda eller med förlamade fram- eller bakben.

På hälften av slaktsvingårdarna förekom svansbitning. På 55 procent av gårdarna konstaterades beteendestörningar, som gallerbitning och kannibalism.

Djurens parti accepterar inte att svenska grisar plågas. Svensk miljöpolitik bygger på miljöskatter. Samma princip bör gälla djurpolitiken. Med skattevapnet kan djurplågeriet prisas ut från matmarknaden och vandringen mot ett hållbart och växtbaserat samhälle påbörjas.

Regeringen gör klokt i att redan nu lyssna på våra krav eftersom vi är en del av den djurpolitiska rörelsen i Europa som är på stark frammarsch.

Enligt slutprognosen fick Djurens parti i Nederländerna 4,2 procent av rösterna i EU-valet och plats i Europaparlamentet. Även det tyska djurpartiet valdes in i Europaparlamentet och det blev betydande framgångar för djurpartierna i Storbritannien, Spanien, Portugal och Cypern.

I Sverige får Djurens parti runt 0,24 procent av rösterna vilket gör oss till näst största parti efter Junilistan i kategorin övriga partier. I Nederländerna valdes 2012 Djurens parti in i parlamentet.

Väljs Djurens parti, 14 september, också in i Sveriges riksdag kommer vi att kraftfullt verka för minskad köttkonsumtion. Det innebär många positiva hälsoeffekter för oss människor, både med avseende på cancer och hjärt-kärlsjukdomar.

Fler av världens fattiga kommer att ha råd att köpa mat när vi slutar upp att använda spannmål som djurfoder. Och enorma belopp, som i dag slösas bort på köttsubventioner, frigörs till satsningar på vård, skola och omsorg.

Djurens parti tar alla djurs parti, även människors.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons